Uitslagen 2023

Verslag Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren 2023

NK-Tulpenkeuren-2023-Winnar-WervershoofDe kampioenen van Wervershoof

Het NK Tulpenkeuren werd dit jaar geopend door de voorzitter van KAVB, de heer Jaap Bond. Met de wens dit mooie evenement vooral in leven te houden en de deelnemers succes te wensen mochten de tulpenkeurders van groep 1 als eerste keuren. Groep 2 kreeg een rondleiding door Keukenhof. Later kon groep 2 keuren en kreeg groep 1 de rondleiding.

Na het keuren was het traditionele diner in het restaurant van Keukenhof waar druk werd gespeculeerd over de uitslagen.

De jury had het moeilijk, maar wist uiteindelijk met een overtuigende uitslag te komen!

Juryrapport:
Een spannende strijd om het Nederlands Kampioenschap was te verwachten, doch nog nooit zat de top van de finalisten zo dicht bij elkaar.

Maths Hoff ( Wervershoof ) wist uiteindelijk twee concurrenten met slechts een ½ punt voor te blijven. Hij scoorde 10,0!

De spanning liep hoog op toen bleek dat zowel Paul Bakker en Keesjan Hoff niet alleen op 10,5 kwamen , maar ook met de 3 barrage potten elkaar niets toe gaven!

Paul Bakker kreeg de voorkeur voor de 2e plaats omdat hij op 2 potten in de reguliere keuring geen enkel strafpunt op liep. Derhalve werd Keesjan Hoff 3e op dit kampioenschap van de senioren.

Bij de junioren ging de beker naar Roy Spitters ( Niedorp ) met 14,0 , hij werd op de voet gevolgd door Sjors Mes die slechts een ½ strafpunt meer nodig had namelijk 14,5.

Jury resultaten:

Nr Cultivar Poot Blad Bloem Stand v/h geheel
1 Fiora  7  7½  7½  7½
2 Heartbraker  6½  7  6½  6½
3 Polestar  8  8  6½  7½
4 Athena  5  7½  7  7
5 Mondiano  6½  7½  7  7
6 Paradero  5½  7  6½
7 Lobke  5½
8 Shell  6 6½  6½ 
9 Oranje Sherpa  8  7½
10 Brisbane (pot)  7  7  8  7½
           
Barrage          
11 Red label  7½  7  7½  7
12 Powerplay  8½ 7½   7½  7½
13 Nightshade  3½  6½  6  5½

In de gezellige ambiance van de Keukenhof  was de NK finale  weer een groots feest!

Foto's

Opening door Jaap Bond

NK-Tulpenkeuren-2023-opening-Jaap-Bond-1NK-Tulpenkeuren-2023-opening-Jaap-Bond-2

Het keuren van de tulpen door de deelnemers:

NK-tulpenkeuren-2023-1 NK-tulpenkeuren-2023-2

Prijsuitreiking

NK-Tulpenkeuren-2023-prijsuitreiking-Jaap-Bond-2 NK-Tulpenkeuren-2023-prijsuitreiking-Jaap-Bond-1


Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren vrijdag 31 maart 2023

Traditiegetrouw is het NK Tulpenkeuren weer bij Keukenhof in Lisse. Tussen de geuren en de beleving van Keukenhof in de lente met een overweldigende kleurenzee. Vele bezoekers kunnen vanaf 23 maart weer genieten van het mooie park. De bezoekers kunnen dit jaar weer mee doen en zelf keuren. Om dit goed te begeleiden komen leerlingen van het Fioretti college in Lisse hier hun stage invullen. Zij verwelkomen die week dagelijks 41 nationaliteiten in het park en verleiden hen deel te nemen aan de keuringen. Een mooie promotie van het vak, de Bollenstreek en Nederland!


Klik hieronder voor de regionale uitslagen 2023.


Nadat een keuring in de regio heeft plaats gevonden worden hier de uitslagen vermeld.

Informatie en uitslagen Driebanflora

Driebanflora Venhuizen 

Dreiban-flora

DRIEBAN FLORA 2023
 
Na 2 jaar afwezigheid zal de 35e Drieban Flora, met het thema ”Volop in beweging”, worden gehouden van donderdag 9 februari tot en met zondag 12 februari 2023. Op donderdag vindt de besloten opening van de Flora plaats

Dit jaar zal de show anders zijn want, na vele jaren alles neerzetten in tuinturf, zal het dit jaar anders gaan. Geen tuinturf meer, de tulpen zullen worden geshowd op fruitkisten en gaasbakken welke worden aangekleed met diverse materialen. Onze arrangeurs zullen er weer een mooie bloementuin van gaan maken.

Ook zal de jurering dit jaar anders gaan plaats vinden. De inzenders worden niet meer in groepen verdeelt aan de hand van de grootte van de inzending maar er zal vooral op de eigenschappen van de tulp worden gelet. Inzenders kunnen prijzen ontvangen voor ieder soort wat geshowd wordt er wordt niet meer gekeken naar de gehele “stand” van de inzender.

Adres: 
Sporthal de Banne Koggeweg 45 1607 MT Hem

Tulpenkeuren

Zaterdag 11 februari van 13:00 tot 16:00 uur is er een tulpenkeuring waarmee men een Wildcard voor het NK tulpenkeuren kan winnen.
Om 17:00 uur is de prijsuitrijking.
Voorwaarden:
a. Bij 15 of minder strafpunten
b. Niet in aanmerking komend  voor deelname aan het NK  vanuit een andere regio.
c. Indien meerdere  deelnemers dezelfde score hebben , beslist de het NK bestuur over deelname.
d. Indien meerdere deelnemers onder 15 strafpunten eindigen en niet winnaar worden, ook dan beslist het bestuur over eventuele meerdere deelname.


 


Meer informatie:[Driebanflora]


 

Informatie Zwaagdijk

Vakdagen Zwaagdijk

In de bedrijfsgebouwen van Vertify in Zwaagdijk-Oost vindt van 16 tot en met 19 februari 2023 de tiende editie van de Vaktentoonstelling plaats. Dit maakt de Vaktentoonstelling een uitstekende ontmoetingsplaats voor vakgenoten en zakelijke relaties.
Tijdens de vaktentoonstelling bij de proeftuin Zwaagdijk van donderdag 17 t/m zondag 20 februari 2022 kan er een combinatie van tulpen op pot en op kisten worden gekeurd. 
Locatie: De bedrijfsgebouwen van Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk), Tolweg 13, 1681 ND Zwaagdijk
Data: 16 tot en met 19 februari 2023

 Meer informatie: [vaktentoonstelling]

 

Informatie Bloembollen vakdagen Flevoland in Creil

Bloembollen vakdagen Flevoland in Creil.

De Bloembollen Vakdagen Flevoland zijn op 2, 3 en 4 februari 2023. Als organisatie kijken we er naar uit weer veel bezoekers, uit het vak  te mogen ontvangen voor de bloemenshow en de vakgerichte themabijeenkomsten. 

De Bloembollen Vakdagen Flevoland worden voor de negende keer georganiseerd. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen, collega's uit het bollenvak, de landbouw, industrie en de consument. Wederzijds begrip is belangrijk in de sector en daar wil de organisatie van de vakdagen aan bijdragen. Samen telen we een mooi product, waar iedereen van mag genieten. 


Meer informatie: [Bloembollen Vakdagen Flevoland, Dé ontmoetingsplek van land- en tuinbouw]


 

Informatie Lisse-Lenteflora

Lenteflora, een tuin vol Lente

Locatie: Hobaho/PPO, Van Slogterenweg, Lisse.
Data: 2023 van 17 tot 20 Februari.

De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling van voorjaarsbloeiers in Lisse. De Lenteflora bestaat sinds 1933 en is daarmee de oudste bloemententoonstelling van Nederland. De insteek is op een plezierige, interactieve manier het onder de aandacht brengen en houden van de bloembollencultuur. De Lenteflora is niet commercieel en wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en is voor bezoekers gratis toegankelijk. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen: de huisbroei, de vrije inzendingen en de scholierenbroei.


[lees meer over de lenteflora op www.lenteflora.nl]


 

Informatie en uitslagen Anna Paulowna / Breezand
Informatie:  
1e keuring :   vrijdag 13 – zaterdag 14 januari
2e keuring :   vrijdag 20 – zaterdag 21 januari
3e keuring :  vrijdag 27 – zaterdag 28 januari
4e keuring :  vrijdag 3 – zaterdag 4 februari 
5e keuring :  vrijdag 9 – zaterdag 10 februari
6e keuring :  vrijdag 17 – zaterdag 18 februari
Tijden: vrijdagen: 16.00-21.00 uur – zaterdagen: 9.00-15.00 uur
Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5, Breezand

Ruud-min-Breezand-13jan2023Eerste keuring 13 januari 2023

vrijdag 13 – zaterdag 14 januari
Eerste Keuring

Afgelopen weekend was de aftrap van het Tulpenkeurseizoen 2023 in Breezand. Peter Klaver, een fanatiek en bekende keurder in onze regio, is vanaf heden aangesloten bij de jury in Breezand. Waar 2 dubbele tulpen sommige keurders op het verkeerde been zette werd er misschien wel een historisch record geëvenaard. Eva Klaver en Annika Ruijter scoorden namelijk super met maar 8 strafpunten.

RKBS Sint Jan kreeg dit jaar de primeur, onder leiding van Ted Berbee ontvingen we ruim 20 deelnemers die kennis hebben gemaakt met het Tulpenkeuren in Breezand. Voor de ervaren keurders bleken er een paar valkuilen te zijn. Novi Sun zorgde voor de eerste strafpunten bij een aantal deelnemers. Daarnaast waren volgens de jury de dubbele tulpen Popcorn en Icoon niet dubbel genoeg gevormd zoals ze horen te zijn. Deze tulpen kregen maar een 5,5 waar een aantal keurders wel een ruime voldoende voor gaven. De potten Super Hero en Powerplay kregen de hoogste beoordelingen van de jury.

Annika Ruijter en Eva Klaver wonnen taart omdat ze het voor elkaar kregen maar 8 strafpunten te halen en het dichtste bij het juryrapport kwamen. Dit kan misschien wel een historische top keuring kan zijn geweest. In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse ontving Aad van Zanten, met 10,5 strafpunten, een week voor zijn verjaardag al taart. Ruud van der Meer, Hans Ruyter en William van Haaster volgden op de voet (11 strafpunten). Laatstgenoemde won na loting de worst. Bij de Agratechniek Senioren greep Nick van der Wereld net naast de taart, hij eindigde met 8,5 strafpunten net achter Annika. Richy Kesteloo eindigde met 15,5 strafpunten achter Eva Klaver (8) in de van Dooren Junioren groep. Het trio-team Assembol (Annika, Nico en Mats Ruijter) sloot het weekend winnend af met 37 strafpunten, gevolgd door De Toppers (39) van familie de Waard. De pot van de week die iedere week verloot wordt was deze week: Powerplay. Ruud van der Meer was de gelukkige winnaar van de pot.

Dit weekend niet in de prijzen gevallen? Niet getreurd, aankomend weekend is iedereen weer van harte welkom voor de tweede keuring. Vrijdag kan er weer gekeurd worden van 16:00 tot 21:00 en zaterdag van 9:00 tot 15:30 in Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 in Breezand.


Derde keuring 27 en 28 januari.
Prima kwaliteit potten maken het keurders lastig

De stijgende lijn in het aantal deelnemers gaat met de week rustig omhoog. Daarnaast bleek het niveau ook iets hoger te liggen bij de derde Tulpenkeuring in Breezand. De prachtige potten die Ton van Zanten en John Pennings deze week uit Zwaagdijk hebben gehaald maakten het de keurders lastig hoe ‘hoog’ ze die moesten beoordelen. 

Goed om te zien dat steeds meer geïnteresseerden uit de regio een poging wagen in museum Oud Anna Paulowna in Breezand. Waar in de eerste twee keuringen de winnaars gemiddeld onder de 10 strafpunten scoorden was dat deze week wel een ander verhaal. De hoge kwaliteit van de potten heeft hier wellicht wat mee te maken. De winnaars van deze week scoorden gemiddeld 12 strafpunten. Dutch Design en Ice Lolly kregen de beste waarderingen. Dutch Design had veruit de mooiste poot (9) en Ice Lolly was de mooiste in algehele stand (8). Er zijn ook geen onvoldoendes uitgedeeld, enkel Spryng Tide (poot) en Argos (blad) kregen een 5,5 van de jury.

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse heeft William van Haaster de smaak goed te pakken. Met 10,5 strafpunten wint hij deze week taart. Jesper Pijnacker scoorde ook prima (11,5) en mocht de worst in ontvangst nemen. Frank Berbee en William Pijnacker werden beide eerste (11,5) in de Agratechniek Senioren klasse. Frank kwam als winnaar uit de loting. William bleef hierdoor helaas met lege handen te staan, omdat William al eerder worst had gewonnen. Hierdoor schoof de worst door naar de derde plek die Annika Ruijter (13) behaalde. Nadat vorige week haar zus Suus eerste werd was het deze week Maartje van Lierop die met 13 strafpunten taart won in de Van Dooren Transport Junioren klasse. Rick Looijestijn werd tevreden tweede met 14 strafpunten en ontving de worst. ‘De Toppers’ uit de polder waren dit weekend het beste trio-team in de Rabobank Trio-competitie. Een keurig optreden van Cor, Dick en Ruud de Waard resulteerde in een score van 41 strafpunten. Ze hielden ‘De Meiden’ (Suus van Lierop, Saskia Klaver en Eva Klaver) achter zich (44,5). Richy Kesteloo was deze week de blije winnaar van de pot van de week ‘Tom Pouce’. 

Volgende week is het tijd voor de vierde keuring van 2023. U kunt vrijdag van 14:00 tot 21:00 en zaterdag van 9:00 tot 15:30 weer deelnemen om een van de winnaars van de week te worden en te genieten van de heerlijke taart of worst. Kom gerust een keer kijken, eventueel met vriend of vriendin, iedereen is welkom!


vrijdag 3 – zaterdag 4 februari 
Crispa tulpen halen de top
 

Breezand-hk-tulpenkeuren-vierde-keuringVierde keuring

Op een keuring waar blijkbaar de jury anders keurde dan de deelnemers werden verrassend leuke uitslagen behaald. Na 4 weken keuren vielen de prijzen een keer in een andere hoek van de deelnemers. Waar de crispa tulpen Hawaii en San Martin ruim voldoende scoorden haalde milkshake ook erg goede cijfers. De bloem van Canyon met witte bloemblaadjes waren als enige ruim onvoldoende.  

Deze week was de kwaliteit weer van top niveau. Door verrassende beoordelingen van de jury werd er hier en daar ook wat geschoven in de ranglijst van week 4 in Breezand. Zo werd Stan Ammerlaan verrassend winnaar in de senioren met maar liefst 12,5 strafpunten. Zoals de tip van Ted: ‘mooi crispa is niet lelijk’ beschreef gaf de jury flink de voorkeur aan de crispa tulpen Hawaii en San Martin. Deze potten kwamen met bijna een 8 gemiddeld uit deze keuring.

In de Van Lierop Adviesgroep ereklasse is William van Haaster weer de winnaar in de groep. Hij haalde maar liefst 10 strafpunten. Echter heeft William beide prijzen al in ontvangst mogen nemen. Saskia Klaver won taart met 13 strafpunten. Piet de Waard krijgt met 14 strafpunten de worst. Bij de Agratechniek senioren was het Stan Ammerlaan die met een prima score van 12,5 strafpunten en een ruime score taart wint! Nick van der Wereld is tweede geworden met 15 strafpunten. Omdat Nick al eerder worst won ging deze prijs naar de derde plaats. Na loting is het Shirley Kesteloo die de worst won met 16,5 strafpunten. Ze deelde deze plek samen met Nico Ruijter en Tijmen Wijnker. In de van Dooren junioren groep is het Saar de Waard (23,5) die verrassend taart wint! Suus van Lierop deed het net zo goed als Saar maar won al eerder taart. Daardoor kreeg Suus de worst. Eigenlijk was Eva Klaver ruim eerste met 13 strafpunten voor het klassement. Echter viel zij al eerder in de prijzen. Ze moest ze deze week dus afstaan. In de Trio-competitie waren het weer ‘de Topper’s (47,5) die deze week weer winnend het weekend afsloten met een top optreden in Breezand. De mannen van de Waard (Cor, Dick en Ruud) hielden ‘de Meiden’ (49,5) met 2 strafpunten achter zich. Ron van Lierop is de gelukkige winnaar van de pot van de week: San Martin.

Volgende week zal alweer de een na laatste keuring plaatsvinden. Mocht je nog een keer taart of worst willen winnen is dit je kans! Kom vrijdag 10 februari tussen 14:00 en 21:00 of zaterdag 11 februari tussen 9:00 en 15:30 keuren. En wie weet staan we zaterdagmiddag voor je deur met een verassing!

 


vrijdag 9 – zaterdag 10 februari
Tulpenkeuren is topsport!

Breezand-nk-tulpenkeuren-vijfde-keuring

Voor de keurders uit Breezand en omstreken was het deze week een lastige keuring met een assortiment waar de kwaliteit onwijs uiteen liep. De jury maakte dit erg duidelijk met de welbekende ‘Tip van Ted’: “Moeilijkheidsgraad 10!” met een beoordeling tussen de 3 en 8,5. De gefranjerde tulpen schitterden dit weekend niet echt.

De pot die voor het laagste cijfer zorgde was overduidelijk Canasta. De grote hoeveelheid hangende bladeren, de kleur en grootte van het blad resulteerde in een ruime onvoldoende (3). De poot en algemene stand kregen een 3,5. De gefranjerde bloemen kregen toch nog een 5. In vergelijking met alle andere potten viel die score nog mee. Alle potten, voornamelijk gefranjerde tulpen, hadden een ‘gewone’ bloem (6) volgens de jury. De bloem was dan ook het onderdeel waar veruit de meeste strafpunten zijn uitgedeeld. Daar bovenop zorgde Purple Crystal bij heel wat deelnemers al voor de eerste halve strafpunten door de schrijffout ‘Chrystal’ in plaats van Crystal zoals op het bord stond.

Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse is het Cor de Waard die boven iedereen uitstijgt. Hij heeft het voor elkaar gekregen om maar 11 strafpunten te scoren. Piet Duineveld ontving met een grote glimlach de taart na ook een goede keuring (14,5). William van Haaster eindigt op de derde plek met 15 strafpunten. Het is Ed de Vries die in deze lastige keuring toch maar 17 strafpunten scoorde in de Agratechniek Senioren klasse, hij wint terecht taart. William Pijnacker is net aan tweede geworden met 17,5 strafpunten. Na de spannende loting tussen 4 deelnemers is het Karel Kesteloo (18) die als winnaar de worst ontving. In de van Dooren Transport junioren groep heeft Eva Klaver het beste gekeurd, ze haalde maar 15 strafpunten. Suus van Lierop volgt haar op de hielen (15,5). Nick Steenvoorden is na loting de gelukkige winnaar van de taart (20,5). De worst ging naar Bram van der Meer die het net zo goed deed (20,5). In de trio-competitie hebben ‘De toppers’ weer het beste gekeurd (44,5). Cor, Ruud en Dick de Waard lieten ‘de Meiden’ (Suus van Lierop, Eva en Saskia Klaver) achter zich die 50 strafpunten haalden. De pot van de week is bij Bas van der Wereld beland. Hij is verrast met de mooie pot San Leandro.

Volgende week is alweer de laatste keuring van Tulpenkeuring 2023. De laatste kans op een heerlijke taart of worst. Vrijdag van 14:00 tot 21:00 en zaterdag van 9:00 tot 15:30 kan je nog één keer aan de bak. Kom zeker even langs!

Kijk ook eens naar de uitslagen van de andere regio's op deze pagina.


vrijdag 17 – zaterdag 18 februari
Wie vertegenwoordigd Breezand op het NK Tulpenkeuren?

Breezand-nk-tulpenkeuren-zesde-keuring

De vorige editie was een jaar met Corona regels en een wisseling van locaties. Gelukkig heeft Tulpenkeuring Breezand dit jaar weer een volledig seizoen als ‘vanouds’ kunnen houden in museum Oud Anna Paulowna. Een nieuw seizoen met een nieuwe kanshebber op de Jacques van de berg bokaal.

Na deze laatste keuring kan het bestuur de eindstand opmaken. Enkel de soortenkennis tijdens de Lentetuin kan nog verschil maken in de eindstand. Tot die tijd is het de vraag welke junioren en senioren Breezand mogen vertegenwoordigen op het NK Tulpenkeuring in Keukenhof. De uitslag van deze week en einduitslag van dit seizoen blijven geheim tot de feestavond. De prijswinnaars van deze week zijn de enige die bekend zijn.

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse is het Jesper Pijnacker die keurig eerste wordt met 10,5 strafpunten. Piet Duineveld, Wim Smit sr en Hans Ruyter zijn samen tweede geworden (11). Hans Ruyter kwam als winnaar uit de loting en ontving de worst.

Bij de Agratechniek Senioren is het William Pijnacker die de laatste keuring van het seizoen als winnaar afrond. Hij scoorde deze week het allerbeste met maar liefst 9 strafpunten. Dus twee keer taart in huize Pijnacker. Job Wijnker is keurig tweede geworden met 12 strafpunten en wint worst.

In de van Dooren junioren scoort Eva Klaver voor de 5e week dit seizoen het beste bij de junioren. Deze week scoort ze prima met maar 11 strafpunten. Bas Weijers valt met zijn eerste deelname aan Tulpenkeuren meteen met zijn neus in de boter. Hij wint deze week taart met 14 strafpunten. Lars de Goede sluit deze laatste keuring ook af als winnaar van de worst (22,5). Vince van Haaster is verrast met de pot van de week, Golden State.

In de trio-competitie zijn het de Meiden die de zesde keuring als winnaar naar zich toe trekken. Het team bestaande uit Suus van Lierop, Eva en Saskia Klaver scoorden gezamenlijk 44,5 strafpunten. Ze hielden de Wijnkers achter zich die 47 strafpunten haalden.

De jaarlijkse feestavond zal vrijdag 10 maart vanaf 19:30 plaatsvinden in de zaal van museum Oud Anna Paulowna op Zandvaart 5 te Breezand. Alle deelnemers zijn welkom! Zien we jou daar ook?


 

Informatie en uitslagen Niedorp
Informatie:  
1e keuring:  vrijdag 13  – zaterdag 14 januari
2e keuring:  vrijdag 20 – zaterdag 21 januari
3e keuring: vrijdag 27 – zaterdag 28 januari
4e keuring: vrijdag 3 – zaterdag 4 februari 
5e keuring: vrijdag 9 – zaterdag 10 februari
Tijden: vrijdagen: 10.00-21.00 uur – zaterdagen: 7.00-16.00 uur
Locatie: Triflor, Tulpenkade 1, Oude Niedorp
Meer informatie: [tulpenkeuring Niedorp]

 


vrijdag 13  – zaterdag 14 januari
Eerste keuring Niedorp “inderdaad de kop is er af!”

Eerste_keuring_Niedorp-13jan2023Eerste keuring 2023 Niedorp

Op 13 januari is de jury in haar nieuwe samenstelling gestart bij Triflor met het beoordelen van de eerste tulpen van 2023!

Goede kwaliteit wederom, wat is gewend in Oude Niedorp!
Alle rassen waren goed vertegenwoordigd, van Crispa tot Parkiet, van Dvt tot Dwh.

De onderdelen poot en blad gaven geen reden tot strafpunten maar de bloem en algehele stand waren tot wel reden tot verschil van mening met de jury. Ad Rem en Bell Song scoorde met een 7.5 goed voor de bloem. Escape zelfs een 8 voor z n blad en het hoogst in de algehele stand. Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen. Dus mensen neem allemaal een nieuwe keurder(ster) mee en ga de uitdaging aan! Mochten er nog vrijwilligers zijn voor het nakijken? Schroom niet, het is het leerzaamste onderdeel van het keuren!

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 16 strafpunten
 2 Siem Appel 16  strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Marisca Klaver 16,5 strafpunten
 2 Bianca Klaver 16 strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Tara Appel 18 strafpunten
 2 Cady Reus 18 strafpunten

 De taart voor de bedrijvencompetitie was voor Familie Klaver uit Middenmeer.

 


vrijdag 20 – zaterdag 21 januari
Tweede keuring Niedorp

Tweede-keuring-niedorp-2023Tweede keuring 2023 Niedorp

De tweede week begon met een forse Crispa genaamd Snow Queen!
beste poten maar het blad stond toch iets te wijd volgens de wijze mannen.

De tweede poot genaamd Andante moest het onderspit delven qua pootlengte, een 4.5!

Totaal maar liefst 5 Crispa’s ,dus genoeg vergelijkingsmateriaal.

Columbus riep toch de meeste vraagtekens op door zijn “bijzondere”’ kleuren.
Het grote discussiepunt van de keuring, hoe gaat de jury hier mee om.
Een zesje, wat iedereen een milde afstraffing vond.

Verder de perfecte bloem bij pot nummer 8, Russia. Hij/zij kreeg een 8!
Verder geen achten te vergeven deze week. Op naar ….week 3!

Tot tulps, een deelnemer!

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 14 strafpunten
 2 Willem Keesom 14 strafpunten
 3 Siem Appel 15,5 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Marisca Klaver 14,5 strafpunten
 2 Bianca Klaver 14,5 strafpunten
 3 Manon Klaver 15,5  strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Jalay Woesik 14 strafpunten
 2 Serra Woesik 16,5 strafpunten
 3 Sira Appel 17 strafpunten

De taart voor de bedrijvencompetitie was voor de Sara’s.


vrijdag 27 – zaterdag 28 januari
Derde keuring Niedorp

Het spel is op de wagen!

Derde keuring, vijf Crispa’s in de keur .
En 2 voorbeeldpotten ook Crispa’s!

Dit moet een scherprechter worden deze week, een 6, een 5,5, weer een 6, een 7 en als laatste een dubbele in Crispa vorm een 6,5!

Lastig te vergelijken maar Valery Gergiev de beste bloemvorm qua Crispa’s.

Voorbeeldpot Yellow Valery kreeg een 8.

Poten is een makkelijker iets, dat is meetbaar! Maar wat te doen als ze ongelijk zijn? Meten is weten en een gemiddelde is uit te rekenen!

De algehele stand gaf de minste problemen. 

Op naar week 4, de messen worden geslepen!!!

 

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 11 strafpunten
 2 Hans Hageman 14,5 strafpunten
 3 Willem Keesom 15,5 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Marisca Klaver 10,5 strafpunten
 2 Bianca Klaver 11,5 strafpunten
 3 Mark Wijnker 13  strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Roy Spitters 9 strafpunten
 2 Jalay Woesik 14 strafpunten
 3 Serra Woesik 21 strafpunten

De taart voor de bedrijvencompetitie was voor Vertuco.

 


vrijdag 3 – zaterdag 4 februari
Vierde keuring Niedorp

Niedorp-NK-Tulpenkeuren-4e-keuringVierde keuring 2023 Niedorp

Dit maal een heel gevarieerde keuring met van alle rassen een strakke pot.
Zo hadden we vandaag een Amerikaanse pottulp, Leliebloemig en parkiet te keuren.
Het was weer een flinke uitdaging om zo dicht mogelijk bij de jury te komen.
Al met al wel weer een leuke keuring.|
De meeste fouten werden gemaakt op de bloem van Glamour en de poot van Zambesi.

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 14 strafpunten
 2 Rene Klaver 14 strafpunten
 2 Siem Appel 15 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Mark Wijnker 14 strafpunten
 2 Bianca Klaver 14 strafpunten
 3 Marissa Klaver 14  strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Serra Woesik 12,5 strafpunten
 2 Cady Reus 13,5 strafpunten
 3 Tara Appel 14,5 strafpunten

De taart voor de bedrijvencompetitie was voor Reuzen.

 


 

vrijdag 9 – zaterdag 10 februari  Vierde keuring Niedorp
Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover!

Na een boeiende en inspirerend verhaal van een bollenman in hart en nieren Paul Groot ,die zijn levensverhaal vertelde voor een muisstille zaal in de kantine van Triflor-Specialist in Tulips. De jeugd hing aan zijn lip toen hij vertelde over de ontberingen die hij meemaakte in Noorwegen en later ook andere landen om bollen te verkopen. 

Aan het eind van zijn story waren de laatste deelnemers formulieren ook nagekeken door de mensen achter de schermen.

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Rene Klaver 14,5 strafpunten
 2 Johan Commandeur 15,5 strafpunten
 3 Siem Appel 16,5 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Gerrit Veldman 15,5 strafpunten
 1 Dick Wijnker 15,5 strafpunten
 1 Mark Wijnker 15,5  strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Roy Spitters 13 strafpunten
 2 Jonathan Stam 14,5 strafpunten
 3 Stijn Veldman 15,5 strafpunten

De taart voor de bedrijvencompetitie was voor De Fieldmennen

Ranglijsten dubbel gecheckt, klaar om aan te vangen met de prijsuitreiking onder toeziend oog van onze sponsor Agratechniek in de persoon van Sander Klaver. Om de jeugd de oplopende spanning te doen wegnemen zijn we eerst hun bekers gaan uitreiken.

Een voor een kwamen ze naar voren om hun beker in ontvangst te nemen. Nummer 10 tot nummer 1. Allemaal ff op de foto voor de sponsor banner samen met onze spreker. Na al het applaus voor hun prestatie s werd het Rowa -Klassement  ter hand genomen met als winnaar Marissa Klaver. Tot slot het Agratechniek klassement oftewel Groep 1. Als winnaar dit jaar geen onbekende tulpenliefhebber nl Johan Commandeur met een minimum aan strafpunten nl 54.5 ! Tevens genoeg om als beste keurder te eindigen.

Bij de bedrijven competitie was de eer voor de Fam. Klaver met 188 strafpunten over de 4 beste keuring wat neer komt op gemiddeld 15.666666667! Waarna de jury in de persoon van Dhr. Ton Bruin uitleg gaf over de verschillende onderdelen van het keuren naar aanleiding van de gestelde vragen der deelnemers. Alom een gezellige en leerzame avond . Afsluitend vroeg de heer Siem Appel nog het woord om als nestor van het tulpenkeuren in Niedorp de commissie te bedanken voor hun inzit.  Aansluitend werden de deelnemers voor het NK op 31 Maart in de Keukenhof aangewezen.

Johan Commandeur
Rene Klaver
Siem Appel
Fabienne Rood
Marissa Klaver
Bianca Klaver
Mark Wijnker
Roy Spitters
Jalay van Woesik
Tara Appel
Serra van Woesik

Daarna sloot de voorzitter af onder dankzegging van sponsors ,spreker en deelnemers . 

 


Informatie en uitslagen Kennemerland

 

Informatie:  
1e keuring:  donderdag 2 februari - Locatie:  vof Dolf de Wit & Zn – Krochtweg 2  - 1969 MB Heemskerk info@dolfdewitenzn.nl
Om 20:30 uur spreekt Coen Verspeek (Flora Holland) over het thema "Nieuwe markten in broei en actuele zaken"
2e keuring:  donderdag 16 februari - Locatie:  Handelskwekerij Rob Beentjes
Luttic Cie 29A  -  1969 MV  Heemskerk Rob.beentjes@casema.nl
Om 20:30 uur spreekt Wesley Jongejans (Flynth adviseurs en accountants) over het thema "Belang van begroten"
3e keuring: donderdag 9 maart
Locatie: Fase4 , van Oldenbarneveldweg 25 1901 KA Castricum
Om 20:30 uur spreekt Lambert van Horen, Senior Specialist Food & Agri - Fresh Produce Rabobank Research F&A Europe & Africa 
Tijden: Alle keuringen zijn van 18:30 - 20:30 uur

donderdag 2 februari 
Grote belangstelling bij tulpenkeuring in Kennemerland!

NK-Tulpenkeuren-Kennemerland-02-02-23Eerste keuring 2023 Kennemerland

Bomvol was het bij de eerste tulpenkeuring van de Regio Kennemerland op donderdag 2 februari j.l. Aan de Krochtweg te Heemskerk was het bij de v.o.f Dolf de Wit & Zn een gezellige drukte. De organisatie aldaar had alle bedrijven benaderd voor deze activiteit en toonde zich zeer tevreden met de grote opkomst, waaronder ook veel jeugdige keurders. Uitgenodigd was Coen Verspeek van Royal Flora Holland om na de keuring de deelnemers en andere aanwezigen bij te praten over de kansen van nieuwe markten en actuele zaken voor de broeiers. De jury had het wat druk om de vele formulieren intussen na te kijken en de uitslag te bepalen. Het sortiment was bij deze eerste keuring veelzijdig. De “poot“ van Crispa tulp Resolute kreeg van de jury evenals de “ bloemvorm “ van Remix, het hoogste cijfer van de keuring namelijk 8,5. Het laagste cijfer was voor de “poot” van Molto Amata. Voor de beginners was het moeilijk te bepalen welke potten “krakers” bevatten. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat vele nieuwe deelnemers rond de 20 strafpunten scoorden. De meer ervaren deelnemers hadden minder moeite vandaar dat de toppers zorgden voor een goede uitslag. Al met al een goed begin en de organisatie NK Tulpenkeuren hoopt dat bij de tweede keuring de opkomst wederom hoog zal zijn. Op donderdag 16 februari a.s. is iedereen welkom op locatie firma Rob Beentjes – Luttic Cie te Heemskerk. Gastspreker die avond is Wesley Jongejans van Flynth.

Voor de winnaar senioren was er de taart  doch wat schetst onze verbazing, er waren twee winnaars!
Volgende keer komt alsnog de extra taart.

De uitslag luidt:

  Junioren    
 1 Noor Koper 17,5 strafpunten
 2 Niek Bleeker 22 strafpunten
 3 Guus Koper 22,5 strafpunten
       
  Senioren    
 1 Piet Veldt 13,5 strafpunten
 1 Marc Duin 13,5 strafpunten
 1 Eric Hopman 16  strafpunten
 3 Carlo van Schagen 17 strafpunten
 4 Rudy Duin 17,5 strafpunten

donderdag 16 februari
Marc Duin slaat zijn slag op de tulpenkeuring in Kennemerland

NK-Tulpenkeuren-Kennemerland-02-02-23Ook tweede keuring 2023 Kennemerland goed bezocht!

Gezelligheid troef op de 2e tulpenkeuring in de regio Kennemerland. Ditmaal waren de kennemers te gast bij Handelskwekerij Rob Beentjes te Heemskerk. Eigenaar Rob handelt weliswaar meer in andere sierteeltprodukten dan tulpen, doch de ook nu weer talrijke deelnemers hadden het goed bij hem goed naar het zin. We kunnen best zeggen dat er een mooi sortiment “potten “te keuren waren. In positieve zin viel op de pot “Buckingham “ die in de algehele stand met 8,5 het hoogst scoorde. Moeilijk hadden bijna alle deelnemers jong en oud het met de pot “accent”. Dit soort had wel de beste “poten“ en scoorde 9, doch de jury strafte flink de bloem en de algehele stand of met resp. 5 en 5,5. De meest ervaren keurders volgden de jury nog het best. Terwijl de jury zich terugtrok in het nostalgische bar-kantoor gedeelte van de gastheer om de uitslag te kunnen bepalen, was het Wesley Jongejans van FLynth die de aanwezigen , onder het genot van drankjes, toesprak.

Was hij bij de 1e keuring ook al, zij het toen gedeeld eerste, nu bleek Marc Duin met 12,5 strafpunt de concurrentie te slim af. Theo Apeldoorn volgde nog het dichtst 14,5 en de 3e plaats was voor Aad Duin met 15,5 strafpunten. Bij de junioren pakte Duncan vd Eng de eerste plaats, gevolgd door Niek Bleeker.

De 3e keuring wordt gehouden op donderdag 9 maart a.s. De locatie is dan FASE4, van Oldenbarneveldweg 25 te Castricum. Ook dan kan er weer gekeurd worden vanaf 18.30 uur en is de prijsuitreiking 21.30 uur. Spreker na de keuring is Lambert van Horen van RaboResearch. Hij is senior specialist Food & Agri.

De organisatie verwacht op deze laatste (finale) keuring een wederom grote opkomst!

De uitslag luidt:

  Junioren    
 1 Duncan vd Eng 26 strafpunten
 2 Niek Bleeker 28 28 strafpunten
 3 Noor Koper 29,5 strafpunten
       
  Senioren    
 1 Marc Duin 12,5 strafpunten
 2 Theo Apeldoorn 14,5 strafpunten
 3 Aad Duin 15,5  strafpunten
 2 Erwin de Wit 16,5 strafpunten
 3 Carlo van Schagen 19 strafpunten
 3 Piet Veldt 19 strafpunten

Wesly Jongejans van sponsor Flynth accountants presenteert over controle op de financiën in deze turbulente tijden als de jury beraadslaagd

NK-Tulpenkeuren-jury-keuring-2

Ook voor de jury kost het tijd om een pot te beoordelen!


donderdag 9 maart
Marc Duin kampioen tulpenkeuren regio Kennemerland

Kennemerland-Tulpenkeuren3e-en-finale-keuring-1Eerste keuring 2023 Kennemerland

De 3e keuring en tevens de laatste van dit seizoen en dus beslissend voor de eindklassering werd op 9 maart gehouden in Castricum. Te gast op een uitstekende locatie als FASE 4 aan de Oldenbarneveldweg Grote zaal en aldaar is het goed vertoeven. De potten die al vanaf de middaguren keurig waren opgesteld bevatten genoeg variaties. Het sortiment te keuren kenden bv. Tiramisu, de mooie dubbele soorten als Obsession en White Heart. Het soort Golden Ticket gaf bij de deelnemers wat strafpunten vooral wat de bloem betrof. Kortom, toch een moeilijke keuring, maar tot verrassing van de jury bleek de score goed op peil. Merkbaar was dat deelnemers die alle keuringen aanwezig waren dan toch op den duur beter gaan keuren en zeker de jury meer benaderen. Tenslotte gaat het er om te proberen in de huid van de jury te kruipen!

Het blijkt temeer dat n een volgend seizoen het extra keuren van een barrage pot wel een oplossing is, want ook nu bleken meerdere keurders in punten tegelijk te eindigen. Meerdere taarten zou ook een oplossing kunnen zijn!

De uitslag van deze 3e keuring gaf de strijd goed aan:

  Junioren    
 1 Olle de Wit 18,5 strafpunten
       
  Senioren    
 1 Aad Duin 15 strafpunten
 1 Carlo van Schagen 15 strafpunten
 2 Niels Hageman 15,5  strafpunten
 2 Piet Veldt 15,5 strafpunten
 2 Marc Duin 15,5 strafpunten
 3 Jos beentjes 16,5 strafpunten

Het was al geen verrassing dat kampioen van Kennemerland 2023 zou zijn : Marc Duin Hij ontving de Rabo bokaal!
Tijdens het beoordelen van de jury was er een presentatie van Lambert van Horen van Rabo Research Food & Agribusiness. De gegevens kun je [hier] terug lezen.

Eindstand keuringen Kennemerland 2023:

  Junioren    
 1 Olle de Wit    
 2 Keyno Nol     
       
  Senioren    
 1 Marc Duin 15 strafpunten
 2 Piet Veldt 15 strafpunten
 3 Aad Duin 15,5  strafpunten
 4 Carlo van Schagen 15,5 strafpunten
 5 Eric Hopman 15,5 strafpunten
 6 Erwin de Wit 16,5 strafpunten

 

 


Informatie en uitslagen Wervershoof
Informatie:  
1e keuring :  vrijdag 27 januari
2e keuring :  vrijdag 3 februari
3e keuring : vrijdag 10 februari
4e keuring : vrijdag 17 januari
5e keuring : vrijdag 24 februari
Tijden: 19:00 - 21:00 uur
Prijsuitreiking:  22:00 uur
Locatie: Cultureel centrum De Schoof, Kerkelaantje 1, Wervershoof

Meer informatie: www.tulpenbeoordeling.nl


NK-Tulpenkeuren-2023-Winnar-WervershoofNKTulpenkeuren-winnaars-2023-Wervershoof

Wervershoof Nederlands Kampioen 2023!

31 Maart zijn wij met een hele groep van de Tulpenkeuring afdeling Wervershoof naar de Keukenhof in Lisse geweest voor het NK Tulpenkeuren. Dit jaar mochten de deelnemers in het Oranje Nassau Paviljoen hun talent laten zien. Dat hebben ze gedaan want ze hebben met behoorlijke voorsprong op de overige regio’s laten zien dat er in West-Friesland veel kennis zit in deze sector. Het werd onderling een spannende strijd want wie wil er nou niet een jaar dé kampioen van Nederland zijn.

Senioren;
1e Maths Hoff 10,0 strafpunten
2e Paul Bakker 10,5 strafpunten
3e Keesjan Hoff 10,5 strafpunten

Bij de barrage waren Paul en Keesjan nog steeds gelijk maar aangezien Paul 2 soorten exact goed wist te beoordelen ging hij er met de 2e prijs vandoor.

Bij de junioren heeft Sjors Mes (14,5 strafpunten) de 2e prijs weten te behalen en Judith Bakker (15 strafpunten) de 3e prijs.

Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat en we hopen jullie allemaal weer te zien in 2024, tot dan!

 


NK-tulpenkeuren-Wervershoof-1e keuringNKTulpenkeuren-1e keuring Wervershoof

vrijdag 27 januari
Strijd om de zilveren tulp is begonnen

Afgelopen vrijdag wisten weer veel tulpenkeurders de Schoof te vinden. Na enkele jaren zonder tulpenkeuring in de Schoof was het weer ouderwets gezellig. Want naast de tulpenkeuring was er voldoende mogelijkheid voor gezelligheid en tijd om bij te praten. Maar naast gezelligheid wilden de vele keurders natuurlijk ook een top prestatie neerzetten. Maar liefst 80 deelnemers probeerden dit zo goed mogelijk te doen.  

Mattie Obdam was degene die veruit de beste was deze keuring. Obdam, de winnaar van 1998, zette zo een mooie eerste stap om de zilveren tulp dit jaar binnen te halen. In de B groep zaten de keurders in de top vlak bij elkaar. Het was Roel Kaagman die uiteindelijk net de beste was. Esmee Koeman wist bij de junioren de winst te pakken met een mooie score van 17 strafpunten. Een uitstekende score zo voor een eerste keuring.

Uitslag:

  A-groep    
 1 Mattie Obdam 14 strafpunten
 2 Ronald Mes 16,5 strafpunten
 3 Mark Ruiter 16,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Roel Kaagman 20 strafpunten
 2 Lianne Breg 20,5 strafpunten
 3 Maurits Koeman 21 strafpunten
 3 Paul Schouten 21 strafpunten
 3 Jan Rustenburg 21 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Esmee Koeman 17 strafpunten
 2 Lars Mes 19 strafpunten
 3 Nina Koeman 19,5 strafpunten
 3 Stef Lakeman 19,5 strafpunten

 

Alle winnaars kregen een slagroomtaart en de nummers 2 een amaryllis.
Wilt u het juryrapport nog nalezen of op de hoogte blijven van de laatste nieuwsitems? Kijk dan op www.tulpenbeoordeling.nl of op onze facebook pagina.

Komende vrijdag 3 februari vindt de tweede beoordelingswedstrijd plaats met daarbij ook de soortenkennis, waarbij je de tulpen de juiste namen moet geven middels meerkeuzevragen.
Wil je ook meedoen? Voor slechts 1 euro doe je mee en er zijn altijd mensen die je willen helpen. Hopelijk tot vrijdag!

 


NK-tulpenkeuren-Wervershoof-2e keuring-aNKTulpenkeuren-1e keuring Wervershoof

vrijdag 3 februari
Bakker laat iedereen achter zich tijdens  2e keuring

Met een grote opkomst bij de 2e tulpenkeuring in Wervershoof was er weer sprake van een geslaagde avond. Ruim 80 deelnemers bogen zich over tien potten met tulpen. De potten die gekeurd werden waren onder andere Andre Citroen, Largo en Novi Sun. Deze waren mooi geprepareerd bij de Vertify in Zwaagdijk en zorgden ervoor dat de keurders hun hoofd konden breken over de poot, het blad, de bloem en de stand van het geheel.

Het doel van de topkeurders is, om naast de overwinning in Wervershoof, ook een plekje te bemachtigen voor het Nederlands Kampioenschap op 31 maart in de Keukenhof. Als Wervershoof willen we weer met een goede delegatie aantreden aangezien we dit jaar onze titel mogen verdedigen.

Ten opzichte van de vorige keuring, waren het deze week anderen die bovenaan in de A-groep eindigden. Paul Bakker zette iedereen te kijk met een mooie score van 12 strafpunten.

In de B-groep won wederom Roel Kaagman met 17 strafpunten.
Bij de junioren eindigden maar liefst drie keurders op de eerste plek, namelijk Jonas Haakman, Lars Mes en Fleur Mes. Zij zetten een knappe prestatie neer met slechts 17,5 strafpunten.

Ook de soortenkennis stond deze avond op het programma. Er stonden veertig verschillende soorten

tulpen waarvan de namen geraden moesten worden doormiddel van meerkeuzevragen. De uitslag van deze soortenkennis wordt pas tijdens de laatste keuring bekend gemaakt.

Uitslag:

  A-groep    
 1 Paul Bakker 12 strafpunten
 2 Marco Haakman 13 strafpunten
 3 Menno Kuin 14 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Roel Kaagman 17 strafpunten
 2 Dirk-Jan Haakman 19 strafpunten
 2 John Broersen 19 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Jonas Haakman 17,5 strafpunten
 1 Lars Mes 17,5 strafpunten
 1 Fleur Mes 17,5 strafpunten
 2  Anna Kreuk 18,5 strafpunten
 2  Sjors Mes  18,5 strafpunten
 2  Judith Bakker 18,5 strafpunten

Aanstaande vrijdag 10 februari is de volgende keuring. U kunt daarbij nog steeds kans maken op de eindoverwinning, ook als u de eerste twee keuringen gemist heeft. Er zijn namelijk 3 keuringen nodig om mee te kunnen doen voor het eindklassement. De (beste) drie keuringen tellen mee voor het eindklassement. 

Hopelijk zien we u vrijdagavond vanaf 19.00 uur in de Schoof te Wervershoof voor de derde keuring! 


vrijdag 10 februari
Verlaat wint de derde keuring met overmacht.

NK-tulpenkeuren-Wervershoof-3e keuring

Afgelopen vrijdag was alweer de derde tulpenkeuring in Wervershoof. Voor een kleine 70 deelnemers waren wederom tien potten met tulpen neergezet. De soorten die gekeurd moesten worden waren onder andere; Red Desert, Purple Prince, Super model, Beyoncé, en Kamalya. De poten van Red Desert en Pink Ardour kregen van de jury maar liefst een 9. De bloem van Icoon was ook goed voor een 8,5.

Degene die het beste in de huid wist te kruipen van de jury was John Verlaat. Met een score van 12 strafpunten was hij heer en meester in de A-groep. De oplettende lezer zal weten dat ook deze keuring weer een andere winnaar in de A-groep kende. Tot het eind zal het daardoor spannend blijven wie de Zilveren Tulp gaat pakken. Naast de Zilveren Tulp ontvangt de winnaar ook een rondvlucht voor twee personen over de prachtige kleurrijke bollenvelden, aangeboden door Kwantes Makelaardij. Dit zal zeker een extra motivatie voor de deelnemers in de A-groep zijn.
In de B-groep wist Roel Kaagman dit keer niet te winnen. Martijn Droog en Rosanne Haakman haalden een betere score, waarmee ze Roel deze keuring net voor bleven.
De jeugdklasse wordt gedomineerd door de Messen. In de huidige tussenstand staan er maar liefst vier Messen in de top 6. Dit keer was Fleur de winnaar. Toch zullen de Messen wel rekening moeten houden met Judith Bakker. Zij behaalde, samen met Lars Mes, een mooie tweede plek.

Kijk ook eens naar de uitslagen van de andere regio's op deze pagina.

Uitslag:

  A-groep    
 1 John Verlaat 12 strafpunten
 2 Maths Hoff 14,5 strafpunten
 3 Marco Haakman 15 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Martijn Droog 15,5 strafpunten
 2 Rosanne Haakman 16,5 strafpunten
 2 Roel Kaagman 17,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Fleur Mes 16 strafpunten
 2 Lars Mes 16,5 strafpunten
 2 Judith Bakker 16,5 strafpunten

Komende vrijdag 17 februari is de vierde tulpenbeoordelingswedstrijd. Tevens kunt u meedoen aan de tweede (en laatste) soortenkennis van dit seizoen.
Hopelijk zien we u vrijdagavond vanaf 19.00 uur in de Schoof te Wervershoof voor de vierde keuring!


vrijdag 17 januari
Wie o wie pakt de Zilveren Tulp?

NK-tulpenkeuren-Wervershoof-4e-keuring

Deze vrijdag was de vierde én tevens één-na-laatste tulpenkeuring van het seizoen. Volgende week, tijdens de laatste keuring van het seizoen, zal bepaald worden wie dit jaar de beste keurders zijn in de drie verschillende categorieën en er dus met de Zilveren Tulp vandoor gaat. Dit belooft een spannende strijd te worden. Veel keurders maken bij een goede score nog kans op een mooie eindklassering en daarmee een mogelijke deelname aan het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren.

In de A-groep was er tijdens de vierde keuring wederom een andere winnaar. Hans Mes zette de beste score neer. De beste keurders uit de A-groep staan dermate dicht bij elkaar dat het volgende week hoe dan ook een spannende laatste keuring zal worden.
In de B-groep won Marco Hoff. Daarbij bleef hij Marcel Schouten net voor. In deze klasse zal Roel Kaagman er hoogstwaarschijnlijk met de eindoverwinning vandoor gaan. Maar wie er naast hem op het ereschavot komt te staan is allerminst een uitgemaakte zaak.
Bij de junioren won Lars Mes voor de tweede keer dit seizoen. Met een klein verschil van een halve punt moest Anna Kreuk Lars net voor laten gaan. Toch mocht Anna de overheerlijke slagroomtaart mee naar Andijk nemen.
Lars Mes heeft met deze overwinning ook de beste papieren voor de eindoverwinning. Toch zijn er nog enkele deelnemers die hem op de hielen zitten en er alles aan zullen doen het hem lastig te maken.

Uitslag:

  A-groep    
 1 Hans Mes 14,5  strafpunten
 2 Bert Kuin 15 strafpunten
 3 Niels Kreuk 15,5 strafpunten
 3 Mark Ruiter 15,5  strafpunten
       
  B-groep    
 1 Marco Hoff  19 strafpunten
 2 Marcel Schouten  20 strafpunten
 3 John Burgman 21,5 strafpunten
 3 Esther Bakker  21,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Lars Mes 19 strafpunten
 2 Anna Kreuk 19,5 strafpunten
 3 Sjors Mes 20 strafpunten
 3 Jasper Brugman 20 strafpunten

Bent u benieuwd naar alle scores en tussenstanden? Kijk dan op de website www.tulpenbeoordeling.nl. Deze site wordt iedere week bijgehouden en is dus altijd up-to-date.
Vergelijk met de andere regio's op deze website.

Naast het tulpenkeuren, konden deelnemers afgelopen vrijdag ook voor de tweede maal meedoen aan de soortenkennis. Hiervoor was veel belangstelling. De deelnemers moesten aan veertig potten met tulpen de juiste namen toekennen. Komende vrijdag, tijdens de laatste keuring van dit seizoen, worden de winnaars hiervan bekend gemaakt.

Aanstaande vrijdag 24 februari kunnen de potjes met huisbroei naar de Schoof worden gebracht. Dit kan tussen 19.00 en 20.30 uur. Een deskundige jury zal deze huisbroei beoordelen. De huisbroei moet bestaan uit minimaal zes bloemen, die zo gelijk mogelijk zijn en in volle bloei staan. De beste potten zullen worden beloond met mooie prijzen.

De slotavond van het tulpenkeuren belooft een spannende, maar bovenal een gezellige avond te worden. Kom aanstaande vrijdag daarom met z’n allen naar de Schoof!


vrijdag 24 februari
Mattie Obdam winnaar van de Zilveren Tulp

NK-tulpenkeuren-Wervershoof-5e keuringlinks Roel Kaagman (winnaar B-groep) midden Mattie Obdam
(winnaar A-groep en Zilveren Tulp) en rechts Lars Mes (winnaar junioren)

Na een spannende laatste tulpenkeuring is Mattie Obdam de winnaar geworden van de Zilveren Tulp. Een tweede plek tijdens de laatste keuring was net voldoende om A.J.J. Langedijk met een halve punt  voor te blijven in het eindklassement van de A-groep. 
Met deze eindoverwinning won Obdam ook de rondvlucht met vliegtuig over de bloeiende bollenvelden. Dit bijzondere cadeau is aangeboden door Kwantes Makelaardij uit Andijk. Tot slot mag hij, samen met de andere beste keurders van Wervershoof, deelnemen aan het NK Tulpenkeuren.

In de B-groep leek Roel Kaagman soeverein naar de eindzege te gaan. Toch wist Rosanne Haakman met een goede laatste score nog heel dichtbij te komen. Uiteindelijk had Haakman slechts een halve strafpunt teveel, waardoor Haakman tweede werd en Kaagman de eindoverwinning pakte.

Bij de junioren werd de familiestrijd gewonnen door Lars Mes. Hij wist met een halve strafpunt Fleur net voor te blijven. Judith Bakker eindige daar vlak achter en pakte knap de derde plaats.

Uitslag:

  A-groep    
 1 A.J.J. Langedijk 11,5 strafpunten
 2 Mattie Obdam 12,5 strafpunten
 3 Jan Boon 14,5 strafpunten
 3 Keesjan Hoff 14,5 strafpunten
 3 Menno Kuin  14,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 John Burgman 15 strafpunten
 2 Maurits Koeman 15,5 strafpunten
 2 Rosanne Haakman 15,5 strafpunten
 3 Roel Kaagman 16,5 strafpunten
 3 Esther Bakker 16,5  strafpunten
       
  Junioren     
 1 Jasper Burgman 14,5 strafpunten
 2 Esmee Koeman 14,5 strafpunten
 2 Lars Mes 15,5 strafpunten
 3 Judith Bakker 15,5 strafpunten
 3 Fleur Mes 16,5 strafpunten
 3 Anna Kreuk 16,5 strafpunten

Eindklassement: (is het totaal aantal strafpunten van de drie beste keuringen)

  A-groep    
 1 Mattie Obdam 42,5 strafpunten
 2  A.J.J. Langedijk 43 strafpunten
 3 Marco Haakman 43,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Roel Kaagman 51 strafpunten
 2 Rosanne Haakman 51,5 strafpunten
 3 Esther Bakker 56 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Lars Mes  49,5 strafpunten
 2  Fleur Mes 50 strafpunten
 3 Judith Bakker 50,5 strafpunten

Dirk Jan Haakman was de beste bij de soortenkennis. Van de 80 tulpensoorten wist hij er maar liefst 77 juist te benoemen. Hiermee bleef hij Jan Boon en Mark Ruiter ruim voor. Zij hadden er respectievelijk 70 en 65 goed.

De potjes van de huisbroei werden afgelopen vrijdag ook ingeleverd. De kwaliteit hiervan was zeer goed. Van de 53 teruggebrachte potjes werd de huisbroei van Jan Rustenburg als beste beoordeeld door de jury. Eline Kuin werd tweede en Bart Ruiter pakte de derde plaats. Alle drie gingen zij met een mooie prijs naar huis. We kijken terug op een succesvol seizoen tulpenkeuren met iedere week een mooie opkomst en een gezellige sfeer. We zijn blij dat we het na twee jaar weer op onze vertrouwde stek hebben kunnen organiseren. Wij willen daarom alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en de Schoof bedanken voor hun bijdrage hieraan.

Tot slot wensen wij alle deelnemers, die op donderdag 31 maart a.s. aan het NK tulpenkeuren meedoen in het Keukenhof te Lisse, heel veel succes toe!


 

Nederlands Kampioenschap

Keukenhof NK tulpenkeuren!

Het Nederlands Kampioenschap wordt gehouden op vrijdagmiddag en –avond  31 maart 2023  in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof te Lisse.
Bezoekers aan Keukenhof kunnen vanaf donderdag 24 maart eveneens aan een keuring deelnemen.
Voor de winnaars of winnaressen ligt er een pakket bloembollen te wachten.


NK-Tulpenkeuren-2022NK Tulpenkeuren 2022

Traditiegetrouw is et NK Tulpenkeuren weer bij Keukenhof in Lisse. Tussen de geuren en de beleving van Keukenhof in de lente met een overweldigende kleurenzee. Vele bezoekers kunnen vanaf 23 maart weer genieten van het mooie park. De bezoekers kunnen dit jaar weer mee doen en zelf keuren. Om dit goed te begeleiden komen leerlingen van het Fioretti college in Lisse hier hun stage invullen. Zij verwelkomen die week dagelijks 41 nationaliteiten in het park en verleiden hen deel te nemen aan de keuringen. Een mooie promotie van het vak, de Bollenstreek en Nederland!

 

 
 

Al vele jaren worden er in verschillende regio’s in ons land zogenaamde tulpenkeuringen georganiseerd. De beste deelnemers en deelneemsters kunnen uiteindelijk meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Het tulpen keuren is niet alleen een activiteit op zich, maar zorgt er tevens voor dat er tijdens de bijeenkomsten met elkaar van gedachten kan worden gewisseld (netwerken) en dat er nevenactiviteiten kunnen worden bezocht. Zo worden er hier en daar bedrijfsbezoeken aan het keuren verbonden of worden er interessante lezingen georganiseerd. Voldoende redenen derhalve om huis en haard te verlaten en aan de keuringen deel te nemen.

De organisatie van de regionale keuringen is in handen van regionale organisaties, die alle vertegenwoordigers hebben in de Raad van Advies van de Stichting NK Tulpen Keuren . De Stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen keuren faciliteert de regionale activiteiten en organiseert het Nederlands Kampioenschap.

Bovenstaande regio’s houden hun keuringen in januari, februari en maart. Daarnaast is de stichting betrokken bij een keuring tijdens tijdens de Lenteflora in Lisse.

 NK tulpenkeuren 2016  1 april Keukenhof

25 jaar kampioenen

Nieuws:


De datum voor 2024 is vastgesteld op vrijdag 5 april 2024.
De winnaars van de regionale keuringen ontvangen een uitnodiging voor het NK.