Uitslagen 2018

Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren 2018

Een bizar einde aan de 27ste wedstrijd.

Op donderdag 29 maart 2018 was het weer zo ver. Het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren werd voor de 27ste keer georganiseerd en niet op de gebruikelijke vrijdag. Dit vanwege Goede Vrijdag die op de 30ste viel. Niemand kon bevroeden wat er die bijeenkomst nog allemaal stond te gebeuren.

De start was veelbelovend met de welkoms woorden van voorzitter Gerard van Dijk. Deze meldde dat vandaag het 1ste lustrum van het kampioenschap op Keukenhof een feit was, Keukenhof een prachtige ambiance waar het goed strijden is. Spreker memoreerde de wedstrijden tijdens de vakdagen van Zwaagdijk en de 3 Ban Flora alwaar wild-cards te verdienen waren. Het bestuur mocht er 2 uitreiken aan winnaar Maths Boots en de aldaar laagscorende Joep Boon. Spreker ging vervolgens in op de bezoekerskeuring in Keukenhof die vandaag de laatste dag betrof. Nu al is bekend dat ruim 1200 gasten van Keukenhof enthousiast hebben gekeurd. De bewondering voor het Nederlands Kampioenschap groeide bij die deelnemers. Tot slot vroeg Van Dijk zich af wie zich dit jaar kampioen zou mogen noemen en stelde vast dat er volop spanning te verwachten is. Dat bleek die avond ook daadwerkelijk een feit.

Van Dijk introduceerde vervolgens een vakgenoot pur sang, een kweker die ook bekend werd als keurder, betrokken bestuurder bij de Hortus Bulborum en commissaris van de Raad van Bestuur van Keukenhof, Piet Apeldoorn.

Apeldoorn meldde getuige te zijn geweest van de bezoekerskeuring  bij Keukenhof en prees de aanwezige leerlingen van het Fioretti College uit Lisse. Vol enthousiasme benaderden zij de bezoekers om aan de keuring deel te nemen. Spreker stelde vast dat er geen andere plek op de wereld is dan zijn Keukenhof en memoreerde de meer dan 1 miljoen bezoekers.  Ook blijkt er veel belangstelling uit het vak en vooral ook bij de jongeren. Er is dan ook vertrouwen in de toekomst. Wel zal de consument serieus genomen moeten worden, waarbij de geshowde kwaliteit gelijk moet zijn aan de echte kwaliteit. De sector zal bovendien naar een duurzame teelt moeten overstappen. De voorzitter van de Hortus Bulborum kon het natuurlijk niet nalaten ook over zijn tuin te praten. 2700 soorten tulpen zijn er te bewonderen en veel van dat sortiment is en wordt als basis gebruikt voor het huidige sortiment. De deelnemers aan het NK werden vervolgens veel succes gewenst. Op dat moment was er nog niet zo veel aan de hand. Terwijl groep 1 aan de wedstrijd  deelnam, kon groep 2 haar kennis showen rondom een sortiment tulpen, waarvan de naam moest worden geraden. Wie alle namen goed had en het woord ”Kampioen tulpen keuren” kon maken, maakte kans op een prijs. De deelnemers uit groep 1 mochten dat na hun wedstrijd ook proberen.

Inmiddels vorderde de wedstrijd gestaag. Gekeurd moesten worden Outfit, Indiana Crispa, Curry, 98-2-43 Dubbel, Bodybuilder, Unique de France, Seadov Parrot, Red Stone, Baby Blue pot en Guus Papendrecht. In de barrage diende ook een oordeel gegeven te worden over Hotspot, Negligé crispa en 98-2-7 Dubbel wit.

De jury oordeelde als onderstaand.

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 1 Outfit 7 7,5 6,5 7,5
 2 Indiana Crispa 7 7 7,5 7
 3 Curry 8,5 6 6,5 6
 4 98-2-43 Dubbel 6 7 6,5 6,5
 5 Bodybuilder 5 7,5 7,5 7
 6 Unique de France 7,5 7 6 7,5
 7 Seadov Parrot 6,5 7 5,5 6,5
 8 Red Stone 7,5 7 7,5 6,5
 9 Baby Blue pot 7 7,5 7 7,5
 10 Guus Papendrecht 4 7 6,5 5,5

 
Barrage

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 11  Hotspot 8 6 7,5 7
 12 Negligé crispa 7 7,5 6,5 7,5
 13 98-2-7 Dubbel wit 6,5 6 7 6


Direct na het diner nam voorzitter van Dijk de vloer om tot de prijsuitreiking over te gaan.

Onmiddellijk na de prijsuitreiking bij de jongeren bleek er een fout door het secretariaat te zijn gemaakt. Bram Klaver uit de regio Anna Paulowna/Breezand was ten onrechte ingedeeld bij de senioren, terwijl hij op 1 januari 2018 nog 17 jaar was en dus volgens de reglementen als jongere mee mocht doen. Omdat hij ook het minst aantal strafpunten bij de jongeren had gescoord, werd hij alsnog 1ste bij de jongeren.
Knap 2de werd uiteindelijk Gijs Klaver uit de regio Niedorp en 3de werd Sam Hopman uit Kennemerland.

De pijn was daarmede nog niet uit de lucht. Nadat John Verlaat uit de regio Wervershoof bij de senioren die avond tot kampioen bij de senioren en tot Nederlands Kampioen was gekroond, bleek een dag later dat hij door een gemaakte fout in het berekeningssysteem, waarmede de uitslag kan worden bepaald, met een halve punt verschil niet op de eerste maar op de tweede plaats was uitgekomen. De Nederlands Kampioen Tulpen Keuren 2018 werd uiteindelijk Mattie Obdam uit de regio Wervershoof.

De uitslag luidt;

Nederlands Kampioen 2018:
Mattie Obdam, Venhuizen

Nederlands Kampioen Junioren 2018:
1 Bram Klaver, Anna Paulowna
2 Gijs Klaver, Wieringerwaard
3 Sam Hopman, Egmond Binnen

Nederlands Kampioen Senioren 2018:
1 Mattie Obdam, Venhuizen
2 John Verlaat, Wervershoof
3 Menno Kuin, Andijk

Beste groep 2018:
1 Wervershoof
2 Anna Paulowna/ Breezand
3 Stede Broec

 Klik hieronder voor de regionale uitslagen 2018.

Uitslagen Zwaagdijk

Vaktentoonstelling 22 t/m 25 februari 2018 op de proeftuin te Zwaagdijk

Twee keer een wild card voor het Nederlands Kampioenschap

Op donderdagmorgen om 9.00 uur staan er 12 potten klaar om door de jury beoordeeld te worden. Er worden 2 potten als voorbeeld pot gebruikt, een pottulp en een snijtulp. De kwaliteit van de potten is op het eerste gezicht goed te noemen. Helaas wordt tijdens de beoordeling bij 4 potten het kraken van de bloemen vastgesteld.  De cultivars ‘Milkshake’, ‘Spitfire’ en ‘Negligé’ krijgen van de jury de beste beoordelingen met een 7,5 voor de stand van het geheel. Bezoekers van de vaktentoonstelling worden uitgenodigd door vrijwilligers om mee te doen met de keuringen. Er zijn ook keurders die deze keuring gebruiken in de hoop een ‘wild card’ te verdienen voor het Nederlands Kampioenschap dat gehouden wordt op 29 maart in de Keukenhof.


De jury beoordeelde de potten als volgt:

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel com jury
 1 Milkshake 8,5 7,5 6,5 7,5  
 2 Spitfire 8 7 7,5 7,5  
 3 Neglicé 8,5 7,5 7 7,5  
 4 Auxerre 8,5 6 6,5 6,5  
 5 Hermitage 7,5 8 5,5 7  
 6 Calgary 5 6 5 5,5  
 7 Armani 6 6,5 5,5 6,5  
 8 Dominiek 7 5 6 5  
 9 Sunny Price 5,5 5,5 5 5  
 10 Barcelona 6 7,5 7,5 7  


Winnaar van deze keuring werd Mats Boots, Venhuizen met 13 strafpunten. Op de tweede plek eindigde Joep Boon, Bovenkarspel met 15 strafpunten. Beide heren verkrijgen overeenkomstig de reglementen van de Stichting NK Tulpen Keuren daarmede een wild card voor het Nederlands Kampioenschap. Bert Kuin deelde de tweede plek met Joep Boon, maar ontvangt geen wild card, omdat hij al een regio vertegenwoordigt tijdens het NK. Zeker vermeld moet worden de prestatie van Esther Bakker uit Venhuizen die als junior met 15,5 strafpunten een prima score neerzette. Er deden 31 bezoekers mee aan deze keuring.


De uitslag luidt:

  Proeftuin Zwaagdijk    
 1 Mats Boots, Venhuizen 13 strafpunten
 2 Joep Boon, Bovenkarspel 15 strafpunten
 3 Bert Kuin, Andijk 15 strafpunten
 4 Paul Bakker, Venhuizen 15,5 strafpunten
 4 Ester Bakker, Venhuizen 15,5 strafpunten

 

Naast de pottenkeuring werd er nu voor de tweede keer de zogenaamde marktbroeikeuring gehouden.  De kisten die hiervoor gebruikt  zijn, zijn een week eerder opgehaald bij een 4 tal broeibedrijven en afgebroeid op de proeftuin. De hiervoor gebruikte bolmaat is zift 11. De 6 kisten zitten qua rijpheid van de bloemen tussen het veilstadium en het verkoopstadium aan de consument in.  De cultivar ‘Strong Fire’ fungeert als voorbeeldbak. Strong Gold ontvangt van de jury de hoogste beoordeling. Het is dan ook een puike kist met tulpen. De tulp die ook een goede beoordeling ontvangt is de cultivar ‘Jan Seignette’.

 

De jury beoordeelde de kisten als volgt:

nr Cultivar poot blad bloem geheel com jury
 1 Jan Seignette 8 7 6,5 7  
 2 Debutante 7,5 8 6 6,5  
 3 Strong Gold 9 6 7,5 7,5  
 4 Red Mark 8 6,5 6,5 6  
 5 Delta Queen 8 6,5 6,5 6  

Twee deelnemers wisten met een gelijke score van 8,5 strafpunten de eerste plek veilig te stellen. Het zijn Adam Pyta, Hoogkarspel en Kees Stoop, Waarland. 17 bezoekers aan deze keuring zetten hun beste beentje voor; een aantal dat volgende keren zeker hoger moet kunnen worden. Met deze keuring zijn geen wild-cards te winnen.


De uitslag luidt:

  Proeftuin Zwaagdijk kisten    
 1 Adam Pyta, Hoogkarspel 8,5 strafpunten
 2 Kees stoop, Waarland 8,5 strafpunten
 3 Dave Boots, Hem 9 strafpunten
 4 Piet kreuk, Lutjebroek 10 strafpunten
 4 Lydia Boots, Hem 10 strafpunten
 4 Frank Kreuk, Enkhuizen 10 strafpunten
Uitslagen Lisse-Lenteflora

Op vrijdagavond 16 februari, op zaterdag 17 en op zondag 18 februari 2018 kunnen bezoekers aan de Lenteflora in Lisse deelnemen aan een consumentenkeuring. Locatie: Hobaho/PPO, Van Slogterenweg, Lisse


Grote belangstelling voor tulpen keuren

NK Tulpenkeuren lenteflora hobaho
f

Net als veel voorgaande jaren organiseerde de Stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren een keuring voor de bezoekers aan de Lenteflora in Lisse. Bezoekers aan deze werkelijk unieke show in de Bloembollenstreek, mochten hun oordeel geven over 3 potten tulpen, te weten Nikon, Milkshake en Argos. Cijfers moesten worden gegeven voor de poot, de bladeren, de bloem en de algehele stand.

Om het de deelnemers gemakkelijker te maken stond er ook een pot met het soort Pink Sky. Dat was de zogenaamde voorbeeld pot, waarvan de deskundige jury haar mening of wel haar cijfers voor de genoemde onderdelen aan het papier had toevertrouwd. 

 

NK Tulpenkeuren lenteflora hobaho

Nadat er op zaterdag al een 40-tal personen een wedstrijdformulier had ingevuld en in de betreffende box had gedeponeerd, ontstond er op zondag een ware stormloop. Er bleken zelfs wedstrijdformulieren te kort te zijn. Gelukkig konden die er nog snel worden bijgemaakt. Uiteindelijk hebben er 154 bezoekers meegedaan.

De keuring was mede mogelijk omdat er zich een aantal vrijwilligers hadden aangemeld, die de bezoekers opriepen om deel te nemen, maar ook aanvullende tekst en uitleg gaven. Het bestuur van de Stichting NK Tulpen Keuren bedankt hen voor hun inbreng.
Nadat alle wedstrijdformulieren waren verwerkt, bleek de winnaar uit Rijnsburg te komen.

De uitslag luidt:

  Bezoekers Lenteflora bij HOBAO
 1 Arthur Paulides, Rijnsburg
 2 C. Meeuwissen, Noordwijkerhout
 3 F.Streppel, Lisse
 4 J. van Diggele, Hazerswoude
 5 Johan Meijles Sassenheim
 6 D. Kruik, Sassenheim
 7 J. Verdijk Lisse
 8 Steffen Timmerman, lutjebroek
 9 Fraik Timmerman, Lutjebroek
 10 Edith van der Salm, Lisserbroek
Uitslagen Anna Paulowna / Breezand

Op vrijdag 12 januari, 19 januari, 26 januari, 2 februari, 9 februari en 16 februari van 16.00 uur tot 21.00 uur
Op zaterdag 13 januari, 20 januari, 27 januari, 3 februari, 10 februari en 17 februari van 09.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: Museum Oud Anna Paulowna, Zandvaart 5, Breezand


feestavond op vrijdag 9 maart

Ruud de Waard grote winnaar bij Tulpenkeuring Breezand 2018

NK-Tulpenkeuren-Anna-Palowna Breezand Winnaars Tulpenkeuring
De winnaars Peter Klaver,
Andriena Klaver-Waterman, Saskia Klaver,
Thobias Smit, Ruud de Waard,
Piet Duineveld en Wim Smit junior.(v.l.n.r.)

De Jacques van den Berg bokaal, de prijs voor de beste tulpenkeurder, is het afgelopen seizoen gewonnen door Ruud de Waard. Jesper Pijnacker werd eerste bij de Van Dooren Transport Junioren en Aad van der Meer bij de Agratechniek Senioren.

Afgelopen vrijdag 9 maart vond de prijsuitreiking en feestavond plaats in Museum Oud Anna Paulowna in Breezand. Voorzitter Thijs van den Berg startte de avond met een bedankje aan alle sponsoren voor het mede mogelijk maken van het tulpenkeurevenement. Er werd teruggeblikt op een geslaagd tulpenkeurseizoen met gemiddeld 86 deelnemers. Thijs van den Berg werd gedurende de avond in het zonnetje gezet, om hem te bedankten voor zijn inzet de afgelopen jaren. Thijs begon als vice-voorzitter en werd later voorzitter. Na zes seizoenen neemt hij afscheid. De rol van voorzitter heeft hij het afgelopen seizoen overgedragen aan Mark Teeuwen. Mark zijn rol als vice-voorzitter zal volgend jaar worden vervult door Max van der Vlught.

Ted Berbée – jurylid – blikte terug in de geschiedenis van het tulpenkeuren en reikte vervolgens op zijn kenmerkende humoristische wijze de prijzen uit. Kampioen bij de junioren was Jesper Pijnacker met 74 strafpunten. Saskia Klaver volgde hem op de voet en behaalde daarmee te tweede plaats. Thobias Smit werd derde.

Bij de Agratechniek Senioren was het Aad van der Meer die met 51,75 strafpunten eerste werd. Hij werd op de tweede plek gevolgd door Piet Duineveld en op de derde plek eindigde Andriena Klaver-Waterman.

Ruud de Waard werd met slechts 45,5 strafpunten eerste in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse en won hiermee de Jacques van den Berg bokaal. Op de tweede plek volgde Peter Klaver en op de derde plek Wim Smit Junior (48,75).

Winnaar bij de triocompetitie was het trio “Pa en zijn bloedjes” bestaande uit Cor, Ruud en Dick de Waard. Het trio Fa. P.A.M. Klaver en Zn. werd tweede en de Hipposmitjes derde.

Na de prijsuitreiking was er gelegenheid om aan de hand van vier potten tulpen met de jury in discussie te gaan. De avond werd afgesloten met een traditionele en gezellige pot bingo.

De einduitslag:

  Agratechniek senioren    
 1 Aad van der Meer 51,75 strafpunten
 2 Piet Duineveld 53,75 strafpunten
 3 Andriena Klaver-Waterman 61 strafpunten
       
  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse     
 1 Ruud de Waard 45,5 strafpunten
 2 Peter Klaver 48,25 strafpunten
 3 Wim Smit Junior 48,75 strafpunten
       
       
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1 Jesper Pijnacker 74 strafpunten
 2 Saskia Klaver 74,25 strafpunten
 2 Thobias Smit 80 strafpunten

 


 

 

vrijdag 16 februari

Taart en worst voor gebroeders Wijnker

NK tulpenkeuren 6e tulpenbeoordeling Breezand

Liefst 86 deelnemers wisten afgelopen weekeind het Museum oud Anna Paulowna te vinden voor de zesde en daarmee laatste tulpenkeuring van het seizoen. Het aantal strafpunten van de deelnemers blijft nog geheim tot de prijsuitreiking op vrijdag 9 maart. De winnaars werden wel alvast beloond met taart of worst.

Na het winnen van worst mocht William van Haaster bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse dit weekend de taart in ontvangst nemen. Cor de Waard won het worstenpakket. Prijswinnaars bij de Agratechniek Senioren waren Aad van der Meer (taart) en Dick de Waard (worst). De gebroeders Wijnker mochten bij de Van Dooren Transport Junioren zowel de taart als worst in ontvangst nemen. Chiel won de taart en Job de worst. Op de foto ziet u Chiel en Job samen met opa André Duivenvoorden. Met zijn drieeën en soms nog broer Thijmen gaan zij ieder weekend te keuren. Chiara Duineveld mocht afgelopen weekend genieten van de rood oranje gefranjerde tulp Fabio.

Het juryoordeel varieerde van 5 tot 9,5 punten. De lange poten van de pot tulpen Tarzan werd met maar liefst 9,5 punten het beste beoordeeld deze keuring door de jury maar tevens ook het hele afgelopen seizoen. De korte poten van de pot Columbus werden met 5 punten het minst gewaardeerd.

De tulpenkeurders kunnen het eindklassement nog beïnvloeden door mee te doen aan het onderdeel tulpen bij de soortenkenniswedstrijd ofwel Koopman & Co Zandhaastrofee op de Lentetuin. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 2 maart van 15.00 tot 21.00uur. Voor de tulpenkeuring moeten de eerste 60 van de 100 tentoongestelde tulpen van naam en groep worden voorzien. De strafpunten die bij deze 60 soorten worden gemaakt zullen mee worden berekend in het eindklassement van de tulpenkeuring. De exacte uitslagen van de zesde keuring en tevens het eindklassement zullen bekend worden gemaakt op de feestavond op vrijdag 9 maart in Museum Oud Anna Paulowna. Om 20:00 uur is het museum geopend en de prijsuitreiking zal om 20:30 uur aanvangen. Alle deelnemers worden van harte uitgenodigd om de feestelijke prijsuitreiking van de Jacques van den Berg bokaal bij te wonen. De feestavond zal afgesloten worden met de traditionele bingo!


 

vrijdag 9 februari

Tulpen van wisselende kwaliteit

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Zo leuk is het keuren ook

Afgelopen weekeind wisten 91 deelnemers het Museum Oud Anna Paulowna te vinden voor de vijfde tulpenkeuring. Wim Smit Senior was de beste keurder van de week. Hij werd eerste in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Piet de Waard veroverde de eerste plaats bij de Agratechniek Senioren. Bij de Van Dooren Transport Junioren won Dennis Bouwers.

De tulpen Hennie Vander Most, Mercure en Alise werden door vele deelnemers verkeerd beoordeeld. De te keuren potten waren van wisselende kwaliteit. Het juryoordeel varieerde van 4,5 tot 9 strafpunten. De korte poten van de roze dubbele tulp werden met 4,5 punten het slechts beoordeeld door de jury. De poot van Purple Raven en het blad van Surrender waren uitstekend en kregen daarmee een 9. De bloem van de tulp Alise werd door vele deelnemers te hoog ingeschat. Deze kreeg van de jury 5 strafpunten.

Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse won Wim Smit Senior met 13 strafpunten. William van Haaster won na loting het worstenpakket. Hij deelde de tweede plek met Ruud van der Meer. Piet de Waard werd met 13,5 strafpunten eerste bij de Agratechniek Senioren. Nick van der Wereld volgde op de tweede plaats. De derde plaats werd gedeeld door de volgende deelnemers: Jari Conijn, Dick de Waard en Marieke van Lierop. Dennis Bouwers mocht bij de Van Dooren Transport Junioren met 17 strafpunten genieten van de taart. Chiel Wijnker volgde op de tweede en Richy Kesteloo werd derde. Het trio Fritillaria bestaande uit Marieke van Lierop, Frank van Lierop en Leon van Waesberghe werd eerste bij de triocompetitie. De bewoners van de Polder Résidence en de Polder Hoeve te Breezand streden de vijfde tulpenkeuring ook weer mee. Mevrouw Kaufmann was van de bewoners de beste keurder.

De uitslag luidt:

  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse    
 1 Wim Smit Senior 13 strafpunten
 2 William van Haaster 14 strafpunten
 3 Ruud van der Meer 14 strafpunten
       
  Agratechniek senioren     
 1 Piet de Waard 13,5 strafpunten
 2 Nick van der Wereld 14,5 strafpunten
 3 Jari Conijn 15 strafpunten
 3 Dick de Waard 15 strafpunten
 3 Marieke van Lierop 15 strafpunten
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1 Dennis Bouwers 17 strafpunten
 2 Chiel Wijnker 17,5 strafpunten
 2 Richy Kesteloo 18 strafpunten

 

 


 

vrijdag 2 februari

Martijn Pijnacker en Annika Ruijter beste tulpenkeurders

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Jong geleerd?

Afgelopen weekeind vond de vierde tulpenkeuring te Breezand plaats. Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse behaalde Martijn Pijnacker de eerste plaats. Annika Ruijter maakte een comeback, zij behaalde de eerste plaats bij de Agratechniek Senioren en won daarmee de taart. Thobias Smit wist bij de Van Dooren Transport Junioren de jury het best te evenaren.

De poten van de tulpen op pot Largo werden met 8,5 punten het meest gewaardeerd door de jury. De korte poten van de cultivars Bullit en Liana scoorde allebei een 5 en scoorden daarmee de laagste score van de keuring.
Jurylid Ted Berbée geeft traditiegetrouw elke week de ‘Tip van Ted’. ‘Lang leve de tweeling’ was de tip afgelopen weekeind. Het wees op de gele tulp Strong Gold en rode tulp Strong Love die qua puntentelling alleen op de poot 0,5 punt scheelden.

De bewoners van de Polder Résidence en de Polder Hoeve te Breezand wisten onder begeleiding van vrijwilliger de heer Rob Alders ook de weg weer te vinden naar het museum en streden de vierde tulpenkeuring ook mee voor de taart. Het leverde ontzettende leuke gespreksstof op. Een bewoner die vol humor vroeg waar de parkiet vloog bij het keuren van de parkiettulp Rococo.

Martijn Pijnacker werd met 8,5 strafpunten eerste in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Hij werd gevolgd door Ruud de Waard op de tweede plaats en de derde plaats was voor Johan Smit. Met ervaring en kennis van vroeger had Annika Ruijter geen opstartproblemen. Zij deed voor de eerste keer mee dit seizoen en werd met 8,5 strafpunten eerste in de Agratechniek Senioren. Roos de Wit werd tweede en Glenn Vaars derde. Bij de Van Dooren Transport Junioren werd Thobias Smit met 13 strafpunten eerste. Richy Kesteloo en Dennis Bouwers deelde de tweede plek.

De uitslag luidt:

  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse    
 1 Martijn Pijnacker 8,5 strafpunten
 2 Ruud de Waard 9 strafpunten
 3 Johan Smit 9,5 strafpunten
       
  Agratechniek senioren    
 1 Annika Ruijter 8,5 strafpunten
 2 Roos de Wit 10 strafpunten
 3 Glenn Vaars 10,5 strafpunten
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1 Thobias Smit 13 strafpunten
 2 Ricky Kesteloo 14,5 strafpunten
 2 Dennis Bouwers 14,5 strafpunten

 


vrijdag 26 januari

Keurders weten juryoordeel goed te evenaren

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand

De volgende enthousiaste tulpenbeoordelaars vielen afgelopen weekend tijdens de derde keuring in de prijzen. Nico Ruijter, Wim Smit Junior en Andriena Klaver-Waterman scoorde alle drie met 10 strafpunten het best deze week. Bij de junioren wist opnieuw Jesper Pijnacker de eerste plek te veroveren.

Veel keurders waren bij het schrijven van de namen van de tulpen niet geheel alert. De gele tulp Bolroyal Honey werd door vele deelnemers verkeerd genoteerd waardoor zij 0,5 strafpunt scoorde. De lange en de dikke poten van de potten Buster en Lady Chantal werden door de jury met een score van 8,5 het meest gewaardeerd. Het algehele plaatje van de tulp Triple A en de rode bloem van Heleen Valstar kregen een 5,5 en scoorden hiermee de laagste cijfers tijdens de keuring. Van de 86 keurders scoorde 81% onder de 20 strafpunten. Hieruit mag geconcludeerd worden dat de keurders het juryoordeel goed wisten te evenaren.

Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse werd de eerste plek gedeeld door Nico Ruijter en Wim Smit Junior. Ruud de Waard volgde de heren en won het worstenpakket.
Andriena Klaver-Waterman keurde voor het eerst dit seizoen en mocht direct genieten van de taart. Zij behaalde de eerste plaats in de Agratechniek Senioren. Marieke van Lierop en Gerard Duineveld deelden de tweede plaats.
Bij de Van Dooren Transport Junioren werd Jesper eerste. Ids van der Meer en Suus van Lierop volgden op de voet.
De Hipposmitjes bestaande uit Wim Senior, Wim Junior en Kelly Smit werden tenslotte eerste bij de triocompetitie.

Op de foto ziet u een geconcentreerde Jolijn Pijnacker. Jolijn is nog maar zes jaren oud en met deze leeftijd de jongste keurder van de week. Met haar schrijfdiploma één dag op zak vond zij dat zij nu ook mee kon doen met de tulpenkeuring! Durf jij ook de strijd aan te gaan?

De uitslag luidt:

  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse    
 1 Nico Ruijter 10 strafpunten
 1 Wim Smit Junior 10 strafpunten
 2 Ruud de Waard 10,5 strafpunten
       
  Agratechniek senioren    
 1 Andriena Klaver- Waterman 10 strafpunten
 2 Marieke van Lierop 11 strafpunten
 2 Gerard Duineveld 11 strafpunten
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1 Jesper Pijnacker 14,5 strafpunten
 2 Ids van der Meer 15 strafpunten
 3  Suus van Lierop 15,5 strafpunten

 

 


vrijdag 19 januari

Wim Smit Junior onder de tien strafpunten

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
opperste concentratie
bij Myrthe Groenewoud

Liefst 94 keurders wisten afgelopen weekeinde het Museum Oud Anna Paulowna te bezoeken voor de tweede tulpenkeuring. Wim Smit Junior was met maar liefst 9,5 strafpunten de beste keurder van de week. Rodger van Vliet werd eerste in de Agratechniek Senioren en Saskia Klaver behaalde de eerste plaats in de Van Dooren Transsport Junioren.

De jury was erg streng deze week. Het cijfer 4,5 werd maar liefst drie keer uitgedeeld. De ongelijke poten van de potten Flying Dragon en Lalibela werden met 4,5 punten beoordeeld. De bloem van Cape Town kreeg door de krakers (gescheurde bloembodem) ook een 4,5. De lange en gelijke poten van de roze tulp Dynasty werden met 9 punten het best beoordeeld. Nico Verbruggen mocht na loting genieten van deze pot tulpen.

Een hele knappe prestatie van Wim Smit Junior om minder dan 10 strafpunten te hebben op alle vier de onderdelen. Hij werd eerste in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Familie Klaver was afgelopen weekend ook goed opdreef. Bram Klaver eindigde op de tweede plek en zijn vader Peter werd derde.
Saskia Klaver eindigde met 13,5 strafpunten op de eerste plaats bij de Van Dooren Transport Junioren. Thobias Smit werd tweede en won hiermee het worstenpakket. Jesper Pijnacker volgde op de derde plek. In de Agratechniek Senioren won met 11,5 strafpunten Rodger van Vliet. Rodger deed voor de allereerste keer mee met de tulpenkeuring, Mogelijk heeft hij afgelopen weekeind een talent bij zichzelf ontdekt. Marieke van Lierop en Piet Duineveld deelden de tweede plaats in de Agratechniek senioren. Familie Klaver bestaande uit Bram, Peter en Saskia werden bij de triocompetitie eerste. Kortom een keuring waarin de deelnemers het juryoordeel goed wisten te evenaren.

De uitslag luidt:

  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse    
 1 Wim Smit Junior 9,5 strafpunten
 2 Bram Klaver 10,5 strafpunten
 3 Peter Klaver 11 strafpunten
       
  Agratechniek senioren    
 1 Rodger van Vliet 11,5 strafpunten
 2 Marieke van Lierop 13,5 strafpunten
 3 Piet Duineveld 13,5 strafpunten
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1 Saskia Klaver 13,5 strafpunten
 2 Thobias smit 14,5 strafpunten
 3  Jesper Pijnacker 16 strafpunten

 

 


12 januari

William Pijnacker winnaar eerste Tulpenkeuring

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Deze bloemen gaven veel problemen!

Afgelopen weekeinde vond de eerste tulpenkeuring van het nieuwe seizoen in Museum Oud Anna Paulowna plaats. Cor de Waard wonend in Breezand en Julianadorpers William en zoon Jesper Pijnacker wonnen de taarten. Zij wisten het juryoordeel het best te evenaren.

De te keuren potten waren van wisselende kwaliteit. Het juryoordeel varieerde van 4,5 tot 8,5 strafpunten. De stelen van de Pot Rodeo Drive hadden een wisselende lengte waardoor zij door de jury werden beoordeeld met slechts 4,5 punten. Het blad van de pot Antarctica was bijna perfect en kreeg 8,5 punten. Het totale plaatje van de pot Powerplay vond de jury het mooist deze week met een score van 8 punten op de algemene stand.

Tachtig deelnemers gingen de strijd aan voor de taarten afgelopen weekeinde. Cor de Waard behaalde met 12 strafpunten de eerste plaats in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Hij werd op de voet gevolgd door Wim Smit junior op de tweede plaats en Kelly Smit, zus van Wim junior, eindigde op de derde plaats. William Pijnacker startte zonder opstartproblemen. Met 11 strafpunten was hij de beste keurder van de week en wist hij in de Agratechniek Senioren de eerste plaats in de wacht te slepen. Luc Siecker won het worstenpakket, hij eindigde op de tweede plaats. Nick van der Wereld werd derde. Jesper Pijnacker behaalde de eerste plaats in de Van Dooren Transport Junioren groep. Chiel Wijnker en Saskia Klaver volgden op de tweede en derde plaats. De Hipposmitjes bestaande uit Wim senior, Wim junior en Kelly Smit werden met 40 strafpunten eerste bij de triocompetitie.


De uitslag luidt:

  Van Lierop Adviesgroep Ereklasse    
 1  Cor de Waard  12 strafpunten
 2  Wim Smit junior  12,5 strafpunten
 3  Kelly Smit   13  strafpunten
       
  Agratechniek senioren    
 1  William Pijnacker   11 strafpunten
 2  Luc Siecker  11,5  strafpunten
 3  Nick van der Wereld  12,5 strafpunten
       
  Van Dooren transport Junioren     
 1  Jesper Pijnacker  15  strafpunten
 2  Chiel Wijnker  17,5 strafpunten
 3   Saskia Klaver  18 strafpunten
Uitslagen Niedorp

Op vrijdag 12 januari, 19 januari, 26 januari en 2 februari van 12.00 uur tot 21.00 uur
Op zaterdag 13 januari, 20 januari, 27 januari en 3 februari, van 10.00 uur tot 16.00 uur
Op vrijdag 9 februari laatste keuring, slotavond en prijsuitreiking
Locatie: Triflor, Tulpenkade 1, Oude Niedorp


vrijdag 9 februari

Nooit eerder twee winnaars van dezelfde beker

In een sfeervolle kantine bij Triflor waren er voor het eerst in de geschiedenis niet een maar twee winnaars in de konings klasse, het Agratechniek klassement. Jan Ligthart overhandigde de beker aan Dirk Ligthart en Johan Commandeur.
Beide deelnemers hebben dit jaar zeer constant gekeurd en precies evenveel strafpunten gescoord. De score over de 5 keuringen bleek 50,5 strafpunten te zijn, hetgeen een zeer goede prestatie is.
In Groep 2, het Rowa klassement werd Daan de Boer in het algemeen klassement nipt eerste door met 1 punt verschil Marissa Klaver achter zich te laten.
Een groot compliment kreeg Ellen Clemens die voor het eerst meedeed en meteen 3e werd.
Bij de jeugd werd, zoals gebruikelijk de laatste jaren, het klassement gedomineerd door de familie Klaver. Bianca, Manon en Gijs bezetten achtereenvolgens de plaatsen 1,2 en 3 in het algemeen jeugdklassement.
In de 5de en laatste keuring tekende zich ook een spannende strijd af, waarbij de verschillen minimaal waren. Zowel in het Agratechniek- als het jeugdklassement scoorden de nummers 1 en 2 gelijk.


De uitslag luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Rene Klaver 11,5 strafpunten
 1 Arjen Rood 11,5 strafpunten
 3 Dirk Ligthart 12,5 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Gerrit Veldman 13 strafpunten
 2 Daan de Boer 16 strafpunten
 3 Jet Witsmeer 16,5 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1 Fabienne Rood 12 strafpunten
 1 Bryan Rood 12 strafpunten
 3  Bianca Klaver 12,5 strafpunten


Het eindklassement luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Dirk Ligthart 50,5 strafpunten
 1 Johan Commandeur 50,5 strafpunten
 3 Willem Keesom 51 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Daan de Boer 56,5 strafpunten
 2 Marissa Klaver 57,5 strafpunten
 3 Ellen Clemens 58 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1 Bianca Klaver 56,5 strafpunten
 1 Manon Klaver 59 strafpunten
 3  Gijs Klaver 60,5 strafpunten

 

 


vrijdag 2 februari

Onvoldoende voon poot, maar hoge score voor blad

NK tulpenkeuren 4e tulpenbeoordeling Niedorp
Trotse huisbroeiwinnaars

De vierde tulpenkeuring van Niedorp heeft afgelopen weekend plaatsgevonden bij Triflor. Tulp ‘Marit’ scoorde een onvoldoende voor de poot maar kreeg een uitstekend cijfer van de jury voor het blad. In het Agratechniek klassement gingen Dirk Ligthart en Roos de Wit aan kop met 11 strafpunten. Op de derde plaats eindigde Johan Commandeur.
In het Rowa Druk & Media klassement dook Stephan Clemens onder de 10 strafpunten en bereikte de eerste plaats met 9,5. Op plek 2 nestelde zich Daan de Boer en de derde plaats werd gedeeld door Ellen Clemens, Marissa Klaver en Youri Groen.
Bij de jeugd was het Thijs Wijnker die de eerste plaats veroverde met 13 strafpunten. Op plaats 2 Pleun Droog, gevolgd door Femke Kieft op de 3de plaats.


De uitslag luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Dirk Ligthart 11 strafpunten
 1 Roos de Wit 11 strafpunten
 3 Johan Commandeur 12,5 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Stephan Clemens  9,5 strafpunten
 2 Daan de Boer 12 strafpunten
 3 Ellen Clemens 12,5  strafpunten
 3 Marissa Klaver 12,5 strafpunten
 3 Youri Groen 12,5 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1 Thijs Wijnker 13 strafpunten
 2 Pleun Droog 13,5 strafpunten
 3  Femke Kieft 14 strafpunten


Tijdens het tulpen keuren worden er al een aantal jaren scholieren van een aantal lagere scholen in de gelegenheid gesteld om een potje tulpen thuis zelf in bloei te trekken. De jongens en meisjes doen dat met veel plezier en toewijding. Natuurlijk zijn er ook prijzen aan deze wedstrijd verbonden.

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Voorzitter Keesom in opperste concentratie


De uitslag luidt:

  OBS de Mient Groep 6 en 7
 1 Yara Reijne
 1 Inge van Dijk
 3 Boyd van Baar
   
  OBS de Mient Groep 8
 1 Donnavan Wals
 2 Rowan Danenberg
 3 Lynn Smit
   
  De Snip Groep 7
 1 Twan van Dorp
 2 Lisa de Wolf
 3  Sara Steltenpool
   
  De Snip Groep 8
 1 Fabienne van Dorp
 2 Tycho Bormen
 3  Esmee van Beek
   
  Sint Antonius Groep 7
 1 Janissa Steenwijk
 2 Jimmy van de Eng
 3  Anouk Harlaar
   
  Sint Antonius Groep 8
 1 Sara Bork
 2 Evi Keizer
 3  Yissa Westhoff
   
  Sint Antonius Groep 8
 1 Daan Rentenaar
 2 Esmee Kieft
 3  Arianne Paauw

 


vrijdag 26 januari

Moeilijke keuring in huize Triflor

Dit weekend heeft de derde tulpenkeuring bij Triflor plaatsgevonden. Het was een moeilijke keuring, waarbij het met de strafpunten alle kanten kon opgaan. Dat gebeurde dan ook. Bij de poten werden weer hoge scores behaald. Wel was de jury terughoudend in vergelijking met de week ervoor. Hierdoor kregen de meeste deelnemers strafpunten uitgereikt.
Het soort ‘Neglige’ had een perfect blad en verdiende dan ook een cijfer 8,5. De rest van de potten hadden over het algemeen een slechte beoordeling. Op de bloemen werden ook geen hoge scores uitgedeeld. In groep 1 Agratechniek ging Willem Keesom weer aan de leiding met 13 strafpunten, gevolgd door Johan Commandeur en Peter Reus.
In het Rowa Druk & Media klassement had Daan de Boer met 12,5 de laagste strafpunten van de keuring. Gevolgd door zowel Gerrit Veldman en Arie Wijnker.
Bij de jeugd is het Thijs Wijnker die eerste werd met 14 strafpunten. Op de tweede plaats gevolgd door Manon Klaver en tot slot op de derde plaats Bianca Klaver.


De uitslag luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Willem Keesom 13 strafpunten
 2 Johan Commandeur 13,5 strafpunten
 3 Peter Reus 14 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Daan de Boer 12,5 strafpunten
 2 Gerrit Veldman 14 strafpunten
 2 Arie Wijnker 14 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1 Thijs Wijnker 14 strafpunten
 2 Manon Klaver 15 strafpunten
 3  Bianca Klaver 15,5 strafpunten
 3     strafpunten
 3     strafpunten 

 


vrijdag 19 januari

Jury en deelnemers in Niedorp verschillen van mening

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het de tweede maal dat er tulpen beoordeeld konden worden bij Tulpenkeuring Niedorp. Deze week kwam tevens de Studieclub Niedorp op bezoek, waarbij de leden naast een rondleiding bij Triflor ook hebben deelgenomen aan de keuring. Over de keuring zelf valt genoeg te discussiëren voor de deelnemers. De jury had namelijk een andere visie dan de meeste keurders. Velen gingen de mist in bij het blad en de algehele stand van ‘Gwen’, die beide van de jury een onvoldoende kregen. Daarentegen gaf de jury juist een 9,5 voor zowel de poot van ‘Gwen’, als voor de poot van ‘Crown of Dynasty’ en ‘Synaeda Samouco’. De meeste deelnemers durfden niet zulke hoge cijfers te geven en dat heeft tot veel strafpunten geleid. Toch zijn er ook deze week weer een aantal keurders in geslaagd een mooie score neer te zetten. In het Agratechniek klassement ging Willem Keesom aan de leiding met 13 strafpunten, gevolgd door Johan Commandeur en René Klaver die derde werd. In het Rowa Druk & Media klassement scoorden zowel Marissa Klaver als Arie Wijnker beide 14,5 strafpunten. Daan de Boer werd knap derde.
Bij de jeugd bleek Pleun Droog de beste met 14,5 strafpunten. Op een tweede plaats nestelde zich Femke Kieft en tot slot op een gedeelde derde plaats Vera Commandeur, Bianca Klaver en Manon Klaver.
Bij de Studieclub werd de top 3 ingevuld door Jochem Droog met 12, Willem Keesom met 16 en Jelle Bruin met 17,5 strafpunten.


De uitslag luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Willem Keesom 13 strafpunten
 2 Johan Commandeur 13,5 strafpunten
 3 René Klaver 15 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Marissa Klaver  14,5 strafpunten
 1 Arie Wijnker  14,5 strafpunten
 3 Daan de Boer  16 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1 Pleun Droog  14,5  strafpunten
 2 Femke Kieft 16  strafpunten
 3  Vera Commandeur 16,5 strafpunten
 3 Bianca Klaver 16,5 strafpunten
 3 Manon Klaver 16,5 strafpunten 

 

 


vrijdag 12 januari

Veel studenten tijdens 1ste keuring in Niedorp.

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Deze bloemen gaven veel problemen!

De eerste keuring is op vrijdag 12 januari 2018 geweest bij tulpenkeuring Niedorp met een bijzonder hoge opkomst van bijna 100 keurders. Dit kwam o.a. door studenten van het Clusius College Schagen, waarvan het bestuur verschillende groepen mocht verwelkomen. De leerlingen kregen eerst een interessante rondleiding bij Triflor. Daarna mochten ze allemaal tulpen keuren en kregen ze een algemeen verhaal over het tulpenvak. Daarnaast was Studieclub Harenkaspel ook uitgenodigd om dezelfde rondgang te maken.
De strijd bij het Clusius College werd gewonnen door Jenny Dekker en Tim Klok met 24.5 strafpunten. Bij Studieclub Harenkaspel was Kees Burger de winnaar met 17 strafpunten gevolgd door Pieter Burger en Jan Strooper.
De concurrentie onder de overige keurders was groot en er werden weer ouderwets lage strafpunten gescoord. Zo was Siem Appel met 10.5 strafpunten de winnaar in het Agratechniek-klassement, gevolgd door Johan Commandeur op de tweede plaats en Willem Keesom werd derde. In het Rowa-Klassement was Marissa Klaver de winnares, tweede werd Ellen Clemens en Daan de Boer en Stephan Clemens deelde de derde plek. Bij de jeugd werd Bianca Klaver met 12 strafpunten eerste, gevolgd door Manon Klaver en Gijs Klaver.
De meeste strafpunten werden gescoord bij Rococo double op de bloem, die ruim een onvoldoende kreeg. Mooie potten waren o.a. Cracker Parrot, Santander en Russia.


De uitslag luidt:

   Agratechniek-klassement    
 1 Siem Appel 10,5 strafpunten
 2 Johan Commandeur 11 strafpunten
 3 Willem Keesom 12 strafpunten
       
  Rowa-klassement    
 1 Marissa Klaver 14,5 strafpunten
 2 Ellen Clemens 14,5 strafpunten
 3 Daan de Boer 16 strafpunten
 3 Stephan Clemens 16 strafpunten
       
  Jeugdklassement    
 1  Bianca Klaver  12 strafpunten
 2  Manon Klaver   strafpunten
 3   Gijs Klaver   strafpunten
Uitslagen Stede Broec

Op woensdag 17 januari, 24 januari, 31 januari, 7 februari en 14 februari van 17.00 uur tot 21.00 uur.
Locatie: Koel- en preparatiebedrijf, kantine CNB, Veilingweg 1, Bovenkarspel


woensdag 14 februari

Rondvlucht Kwantes gewonnen door Judith Bakker!

Afgelopen woensdag vond de 5e en laatste keuring plaats in Bovenkarspel.
Met soorten als Russia, World’s Favourite, Bloody Mary en Cognac was het niet eenvoudig.
Totaal waren er 49 deelnemers.


De uitslag luidt:

   A-groep    
 1 Adam Pyta 8,5 strafpunten
 2 Paul Bakker 10 strafpunten
 3 Sander v.d. Gulik 10.5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Miranda Jonkman 14.5 strafpunten
 2 Ton Groot sr. 15 strafpunten
 3 Ton Groot jr. 16,5 strafpunten
 3  Frank Kreuk 16.5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Maths Hoff 13 strafpunten
 2 Judith Bakker 14,5 strafpunten

 

Overall winnaar werd Axel Vroling, die de Zilveren Molen in ontvangst mocht nemen.
Ook werd de langste tulp deze avond binnengebracht. Annika de Wit had met 81,5 cm de langste gekweekt.. Dit was goed voor de taart en de wisselbeker. Piet Kreuk werd tweede.
De soortenkennis werd gewonnen door Axel Vroling met 66 van de 80 soorten goed.
De rondvlucht werd gewonnen door Judith Bakker. Zij mag samen met 2 anderen een mooie vlucht maken boven West-Friesland. Deze werd mogelijk gemaakt door Kwantes Makelaardij.


De einduitslag luidt:

   A-groep    
 1 Axel Vroling 30 strafpunten
 2 Paul Bakker 31,5 strafpunten
 3 Ronald Mes 33 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Hans Verlaat 40,5 strafpunten
 2 Miranda Jonkman 43,5 strafpunten
 3 Ton Groot sr. 44,5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Maths Hoff 37 strafpunten
 2 Judith Bakker 38,5 strafpunten
 1 Brent Hoff 44,5 strafpunten

woensdag 7 februari

De strijd is reeds gestreden!

Na 4 keuringen en met nog één keuring te gaan, kan de winst bijna niet meer aan Axel Vroling voorbij gaan. Het verschil op de nr. 2 bedraagt 3 punten. Ronald Mes die als 2e staat in het algemeen klassement ging er wel met de eerste prijs vandoor deze avond. Hij scoorde ruim onder te 10 punten. Bij de Jeugd werd ook onder de 10 gescoord door Judith Bakker. De soorten die gekeurd dienden te worden waren o.a. Surrender, Neglige, Time Out en Sweet Simone.


De uitslag luidt:

   A-groep    
 1 Ronald Mes 8,5 strafpunten
 2 Bert Kuin 9,5 strafpunten
 3 Hans Mes 9,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Hans Verlaat 13,5 strafpunten
 2 Ton Groot Sr. 14 strafpunten
 3 Miranda Jonkman 14,5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Judith Bakker 9,0 strafpunten
 2 Maths Hoff 10,5 strafpunten

 


 

woensdag 31 januari

Goede scores bij de 3e keuring!

Afgelopen woensdag was de 3e tulpenkeuring in Stede Broec. Deze werd gehouden in het Blom gebouw in plaats van de afmijnzaal. Dit mocht de pret echter niet drukken. Er werd goed gescoord. De soorten die gekeurd dienden te worden waren o.a. Feline, Katinka, Cognac en Crossover. Er stonden opvallend veel dubbele cultivars.
Axel Vroling keurde met 10 strafpunten het beste. Joep Boon volgde hem op de voet.
Er was ook weer een soortenkennis wedstrijd. Onder de mensen, die 2 keer meegedaan hebben werd een taart verloot. Deze werd gewonnen door Dirk-Jan Visser.


De uitslag luidt:

   A-groep    
 1 Axel Vroling 10 strafpunten
 2 Joep Boon 10,5 strafpunten
 3 Paul Bakker 11,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Willem Boon 13 strafpunten
 2 Nico de Wit 14 strafpunten
 3 Frank Kreuk 14,5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Annika de Wit 13 strafpunten
 2 Maths Hoff 14 strafpunten

 


woensdag 24 januari

Axel Vroling met de taart naar huis!

NK tulpenkeuren<br />2e tulpenbeoordeling Stede Broec

De 2e tulpenkeuring van dit seizoen is geweest. Men heeft de smaak redelijk te pakken. Er werd beter gescoord dan de 1e keer. Bij de senioren waren Axel Vroling en Hans Verlaat het beste. Ger Koomen had bij de jeugd de minste strafpunten. Er moest deze keer een hele kleine pottulp, Baby Blue, beoordeeld worden. Marvel Parrot en Monarch Parrot blijken altijd wel lastig te beoordelen en zorgen altijd en dus ook nu voor discussie. Er waren 47 deelnemers
Er was deze avond ook aandacht voor ziek en zeer. Diverse ziektes in een aantal tulpen werden nader toegelicht.
Volgende week is er naast de keuring ook een soortenkenniswedstrijd!


De uitslag luidt:

   A-groep    
 1 Axel Vroling 9,0 strafpunten
 2 A.J.J. Langedijk 11,0 strafpunten
 3 Ronald Mes 12,0 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Hans Verlaat 10,5 strafpunten
 2 Simon Groot 14,0 strafpunten
 3 Rene Bakker 14,5 strafpunten
 3 Miranda Jonkman 14,5 strafpunten
 3 Frank Kreuk  14,5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Ger Koomen 13,0 strafpunten
 2 Brent Hoff 14,0 strafpunten

 

 


woensdag 17 januari

Adam Pyta de beste van allemaal.

De kop is er weer af. Woensdag 17 januari is de tulpenkeuring bij CNB weer begonnen.
Het leek voor de meeste deelnemers wel een moeilijke start. Er werd namelijk niet erg laag gescoord.
De variatie in het te keuren sortiment was erg groot, met o.a. een pottulp, een crispa en een dubbele tulp. Totaal waren er 44 deelnemers
Er werden deze avond weer potjes uitgedeeld die men thuis kan broeien om te strijden voor de langste tulp.
Komende week is er een ziek en zeer avond


De uitslag luidt:

   A-groep    
 1 Adam Pyta 12,5 strafpunten
 2 Menno Kuin 14,5 strafpunten
 3 Adriaan Dekker 15,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Hans Verlaat 16,5 strafpunten
 2 Ton Groot sr. 17,5 strafpunten
 2 Yorick van Leeuwen 17,5 strafpunten
 4 Arnold Boots 19,5 strafpunten
       
  Jeugd    
 1 Maths Hoff 13,5 strafpunten
 2 Judith Bakker 15 strafpunten
Uitslagen Kennemerland

Op donderdag 18 januari 19.30 uur Locatie: Mooij Tulips, Duinweg 13, Castricum
Op donderdag 8 februari 19.30 uur Locatie: Holland Blumen Markt, Kennemerstraatweg 431, Heiloo
donderdag 1 maart 19.30 uur Locatie: Restaurant Fase Fier, Van Oldenbarneveldweg 25, Castricum


donderdag 1 maart

Junior Chiel Dijkman verslaat in Kennemerland de senioren

De 3e keuring van Kennemerland was een koude reis , doch een warme ambiance in Restaurant Fase Fier in Castricum. Gelukkig maar , want met min 7 0C wil men zich na de keuring wel opwarmen.
Het bleek een moeilijke keuring met zeer verschillende kwaliteit van de tulpen op de potten. Met ook enkele te grote potten is het nog moeilijker keuren en dat zou ook blijken aan het aantal strafpunten.

De cijfers van de jury gaven het aan : 5 maal viel er een 4,5 en slechts 1 x werd een 8,5 gegeven !
Junior Chiel Dijkman kan zich nog het best met de jury meten. Met een lage score van 13,5 strafpunten bleef hij zowel de andere jeugdige keurders als de ervaren oudere deelnemers ruimschoots voor.

Hij was het dan ook die de kampioensbokaal van de RABO voor de beste junior in de totaalstand naar huis mocht meenemen. Bij de senioren deden Rene Floris en Thed Beentjes niet voor elkaar onder en scoorden 19 strafpunten. Piet Veld liet de rest van het veld achter zich in het eindklassement. Voor hem de Rabobank bokaal bij de senioren.


De uitslag luidt:

  Senioren    
 1 Thed Beentjes 19 strafpunten
 1 Rene Floris 19 strafpunten
 3 Jos Beentjes 19,5 strafpunten
 3 Jan Karel Apeldoorn 19,5  strafpunten
       
  Junioren    
 1 Chiel Dijkman 13,5 strafpunten
 2 Siem Hopman 22,5 strafpunten


De einduitslag luidt:

  Senioren    
 1 Piet Veldt 47,5 strafpunten
 2 Jos Beentjes 48 strafpunten
 2 Rene Floris 48 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Chiel Dijkman 49,5 strafpunten
 2 Sam Hopman 58 strafpunten

 


donderdag 8 februari

Moeilijkheidsgraad hoog bij 2de keuring

Met de 3 Crispa soorten, Neglicé. Oviedo en Sweet Simone en 4 dubbele tulpen Adore, Shell, Spitfire en Avant Garde bleek deze keuring een stuk moeilijker dan de 1ste. Bovendien waren er een tweetal potten die meerdere “krakers”te zien gaven en bleek Avant Garde aan de rijpe kant. Kortom redenen genoeg voor het maken van strafpunten. De geanimeerdheid en de gezelligheid bleven echter overeind en daar werkte de ontvangst bij Holland Blumen Markt zeker aan mee. Helaas moest worden vastgesteld dat een aantal gerenommeerde keurders niet aanwezig waren. Opvallend bij deze keuring was dat over het algemeen de bloemen met te lage cijfers werden beoordeeld door de deelnemers. Met de poten ging dat goed. Bij de senioren werd winnaar Piet Veldt met 12 strafpunten gevolgd door René Floris en Jos Beentjes. Chiel Dijkman won bij de junioren en scoorde t.o.v. de senioren helemaal niet slecht met 15,5 strafpunten. Sam en Thijme Hopman werden knap 2de en 3de.


De uitslag luidt:

  Senioren    
 1 Piet Veldt 12 strafpunten
 2 René Floris 14,5 strafpunten
 3 Jos Beentjes 15 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Chiel Dijkman 15,5 strafpunten
 2 Sam Hopman 20 strafpunten
 2 Thijme Hopman   strafpunten

 

donderdag 18 januari

Unieke score in Kennemerland! Jos Kuiper vestigt nieuw record

Uniek was de score bij de 1ste tulpenkeuring dit seizoen in Kennemerland. Jos Kuiper presteerde het om met slechts 9 strafpunten een Kennemerlands record te vestigen.
Overigens stond deze keuring ook in het teken van de storm die over ons land raasde. Uren voor de keuring had de storm enorme schade berokkend aan het bedrijf van Aron Mooij. Desondanks waren de keurders meer dan welkom. 32 Kwekers/broeiers begonnen dan ook aan deze keuring. Cornel van Schagen , voorzitter van de kring Kennemerland van de KAVB bedankte de gastheer dan ook voor het feit dat de keuring volgens planning door kon gaan.
Bij de te keuren potten was dit keer een grote verscheidenheid te vinden. Zo waren er pottulpen, dubbele, crispa’s en parkieten. De moeilijkheidsgraad was dan ook aanwezig.
Opvallend was dat de meeste fouten werden gescoord op de “algehele stand”, iets wat bij de volgende keuring zeker minder problemen zal geven. De poten werden over het algemeen goed beoordeeld.


De uitslag luidt:

  Senioren    
 1 Jos Kuiper    9 strafpunten
 2 Piet Veldt  13 strafpunten
 3 Jos Beentjes  13,5 strafpunten
 4 René van der Pol  14  strafpunten
 4 Eric Hopman  14  strafpunten
       
  Junioren    
 1 Sam Hopman  15,5 strafpunten
 2 Mats de Wit  17 strafpunten
 2 Chiel Dijkman  20,5 strafpunten

 

 

Uitslagen Wervershoof

Op vrijdag 19 januari, 26 januari, 2 februari, 9 februari en 16 februari van 19.00 uur tot 21.00 uur
Locatie: Cultureel centrum De Schoof, Kerkelaantje 1, Wervershoof


vrijdag 16 februari

Mark Ruiter winnaar zilveren tulp

NK Tulpenkeuren Wervershoof 5e keuring.jpg
Van links naar rechts:
Dennis Ruiter winnaar B-groep,
Thomasz Luzar winnaar C groep,
Mark Ruiter winnaar A-groep,
Brent Hof winnaar bij de jeugd.

Na een spannende laatste tulpenkeuring is Mark Ruiter de winnaar geworden van de zilveren tulp. Hij werd tijdens deze keuring eerste met een topscore van slechts negen strafpunten. Daarmee pakte hij uiteindelijk toch nog ruimschoots de eindoverwinning in de A-groep en bleef hij Bert Kuin en Adam Pyta voor.
In de B-groep leek Dennis Ruiter soeverein naar de eindzege te gaan. Toch wist Robert Koeman met een goede laatste score nog heel dichtbij te komen. Uiteindelijk had hij slechts een halve strafpunt teveel, waardoor hij tweede werd en Dennis Ruiter de overwinning pakte.
Thomasz Luzar behaalde met een goede laatste score afgetekend de eindoverwinning in de C-groep. Met zijn goede scores kan hij volgend jaar makkelijk meedoen in de top van de B-groep.
Bij de junioren werd de broederstrijd gewonnen door Brent Hoff.
Hij wist met een halve strafpunt Maths net voor te blijven.

De uitslag luidt

   A-groep:    
 1 Mark Ruiter 9 strafpunten 
 2 Bert Kuin 11,5 strafpunten
 3 Mattie Obdam 12,5 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Robert Koeman 15 strafpunten
 2 Maurits Koeman 18 strafpunten
 2 Gertjan Kreuk 18 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Thomasz Luzar 16 strafpunten
 2 Paul Ruiter 27,5 strafpunten
 3 Johan Klemkerk 28 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Lars Mes 16,5 strafpunten
 2 Emma Vroling 17,5 strafpunten
 3  Maths Hoff 18 strafpunten

 

Eindklassement (= het totaal aantal strafpunten van de drie beste keuringen)

   A-groep:    
 1 Mark Ruiter 32,5 strafpunten 
 2 Bert Kuin 35 strafpunten
 3 Adam Pyta 36 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Dennis Ruiter 46 strafpunten
 2 Robert Koeman 46,5 strafpunten
 2 Niels Kreuk 52 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Thomasz Luzar 46,5 strafpunten
 2 Johan Klemkerk 69,5 strafpunten
 3 Johan Gerritsen 98 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Brent Hoff 41,5 strafpunten
 2 Maths Hoff 42 strafpunten
 3  Jorine Haakman 45 strafpunten

Casper Droog kreeg dit jaar de aanmoedigingsprijs. Deze prijs, die beschikbaar wordt gesteld door de Schoof, kan voor Casper net het duwtje zijn om volgend jaar nog betere scores te behalen.

Dirk Jan Haakman en Jan Boon waren beiden de beste bij de soortenkennis. Van de 60 tulpensoorten konden zij er 53 juist te benoemen. Door dit gelijke spel was een barrage nodig om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Daarbij won Dirk Jan Haakman. Hij kon twee soorten meer benoemen en pakte daarmee de overwinning.

De potjes van de huisbroei werden afgelopen vrijdag ook ingeleverd. De kwaliteit hiervan was zeer goed. Rosanne Haakman leverde, na deskundig oordeel van de jury, de beste huisbroei in; tweede werd John Verlaat en derde Siemen Ruiter. Zij gingen alle drie met een mooie prijs naar huis.

We kijken weer terug op een succesvol seizoen tulpenkeuren in Wervershoof. We willen alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en de Schoof bedanken voor hun bijdrage hieraan. Een gemiddelde opkomst van 85 deelnemers en een gezellige sfeer rondom de wedstrijd leverden ons vijf mooie avonden op.

Tot slot wensen wij alle deelnemers, die op donderdag 29 maart a.s. aan het NK tulpenkeuren meedoen in Keukenhof te Lisse, heel veel succes toe!

 


vrijdag 9 februari

Zilveren tulp lonkt voor Pyta na overwinning

NK tulpenkeuren ee tulpenbeoordeling Wervershoof
Adam Pyta, de eindoverwinnaar?

Adam Pyta zette tijdens de vierde keuring een goede score van 9,5 strafpunten neer. Daarmee heeft hij zich in het tussenklassement van de A-groep op de eerste plaats gezet. Toch is het nog allerminst beslist, wie er volgende week vandoor zal gaan met de zilveren tulp.
Ook bij de junioren is het nog super spannend. De broers Hoff en Jorine Haakman zullen in de laatste keuring gaan strijden voor de eindoverwinning. Toch lukte het Lars Mes om afgelopen keuring van hen te winnen. Hij won met 15,5 strafpunten.

In de B-groep won Robert Koeman. Ondanks dat, zal het lastig voor hem worden Dennis Ruiter nog van de eindoverwinning af te houden.
Johan Klemkerk pakte voor de tweede maal de zege in de C-groep en zette hiermee een goede stap naar de eindzege.

Afgelopen vrijdag waren er ook veel deelnemers bij de soortenkennis. Aan dertig potten met tulpen moesten de juiste namen worden toegekend. Volgende week, tijdens de laatste keuring van dit seizoen, worden de winnaars hiervan bekend gemaakt.

De uitslag luidt:

   A-groep:    
 1 Adam Pyta 9,5 strafpunten 
 2 Hans Mes 11,5 strafpunten
 3 Mark Ruiter 12,0 strafpunten
 3 Mattie Obdam 12,0 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Robert Koeman 16,5  strafpunten
 2 Niels Kreuk 17 strafpunten
 2 Marcel Schouten 17 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Johan Klemkerk 15,5 strafpunten
 2 Thomasz Luzar 18 strafpunten
 3 Mathijs Ruiter 26,5  strafpunten
       
  Junioren    
 1 Lars Mes 15,5 strafpunten
 2 Brent Hoff 16 strafpunten
 3  Jorine Haakman 16 strafpunten

 


vrijdag 2 februari

Topscore Brent Hoff in de derde tulpenkeuring

NK-Tulpenkeuren-Wervershoof-3e-keuring

Wederom was er een hoge opkomst bij de derde tulpenkeuring in Wervershoof. Met name de jeugd is iedere week goed vertegenwoordigd. En tijdens deze derde keuring lukte het de jeugd zelfs om de senioren de loef af te steken. Brent Hoff deed dat het beste. Hij wist zo goed in de huid van de jury te kruipen, dat dat resulteerde in een topscore van slechts 7 strafpunten. Daarmee bleef hij zijn broer Maths met twee punten voor.
In de andere groepen werden ook goede scores behaald. Het lukte zes deelnemers om onder de tien strafpunten te blijven. John Verlaat won in de A-groep met 8,5 strafpunten en in de B-groep won Dennis Ruiter met 9,5 strafpunten. In de C-groep won Tomasz Luzar met 12,5 strafpunten Ook dat was een uitstekende score.
De superscores van deze vierde keuring hebben ervoor gezorgd dat de klassementen door elkaar zijn geschud en dat het nog niet te zeggen is wie er met de uiteindelijke eindoverwinning vandoor zal gaan.

De uitslag luidt:

   A-groep:    
 1 John Verlaat 8,5 strafpunten 
 2 Marco Haakman 9,5 strafpunten
 2 Bert Kuin 9,5 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Dennis Ruiter 9,5 strafpunten
 2 Nico Nieuweboer 13 strafpunten
 3 John Burgman 13 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Tomasz Luzar 12,5 strafpunten
 2 Bart Schouten 31,5 strafpunten
 3 Adrian Flak 40,5 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Brent Hoff 7 strafpunten
 2 Maths Hoff 9 strafpunten
 3  Lars Mes 14 strafpunten
 3  Jorine Haakman 14 strafpunten
 3  Wesley Mes 14 strafpunten

 


vrijdag 26 januari

Mark Ruiter winnaar in de A-groep Wervershoof

NK-Tulpenkeuren-Wervershoof-2e-keuring

Afgelopen vrijdag was de 2e tulpenkeuring in Wervershoof. Daarbij moesten onder andere de soorten Palmyra, Pink Ardour, Milkshake en Pink Flag gekeurd worden.

De beste in de A-groep was Mark Ruiter met 12 strafpunten. In de overige groepen waren het Dennis Ruiter, Karolina Suliga en Jorine Haakman, die veruit de beste waren.

Dit seizoen wordt de organisatie van de tulpenkeuring ondersteund door het bedrijf van Edwin Hauwert. Hierdoor kunnen de invulformulieren voortaan met de computer worden nagekeken. Het levert ook de nodige leuke weetjes op. Zo bleek dat alle deelnemers uit de A-groep de juiste lage score aan de bloem van Pink Flag gaven. Daarnaast was opvallend dat de deelnemers niet op één lijn zaten met de jury over de bloem Palmyra. De jury gaf hier namelijk een 7,5 voor, terwijl de keurders gemiddeld een 5 gaven.

De deelnemers konden tijdens deze keuring ook meedoen aan de soortenkennis. Aan dertig soorten tulpen moesten de juiste namen worden toegekend. De uitslag van deze soortenkennis wordt pas tijdens de laatste keuring bekend gemaakt.

De uitslag luidt:

   A-groep:    
 1 Mark Ruiter 12 strafpunten 
 2 Ilona Schilder-Oostenbrink 13 strafpunten
 2 Mattie Obdam 13 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Dennis Ruiter 16,5 strafpunten
 1 Bas Haakman 18,5 strafpunten
 3 Gertjan Kreuk 19,5 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Karolina Suliga 21,5 strafpunten
 1 Kamil Suliga 28,5 strafpunten
 1 Johan Gerritsen 32,5 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Jorine Haakman 15 strafpunten
 2 Brent Hoff 18,5 strafpunten
 3  Maths Hoff 19 strafpunten

Aanstaande vrijdag 2 februari is de volgende keuring. U kunt daarbij nog steeds kans maken op de eindoverwinning, ook als u de eerste twee keuringen gemist heeft. De beste drie keuringen tellen namelijk mee voor het eindklassement.

 


vrijdag 19 januari

NK tulpenkeuren 3e tulpenbeoordeling Breezand
Dagwinnaar Kuin in opperste concentratie

Tulpenkeuring Wervershoof succesvol van start gegaan

Met een mooie opkomst van maar liefst 83 deelnemers is de tulpenkeuring in Wervershoof succesvol van start gegaan. Vooral de opkomst bij de junioren was zeer goed te noemen. In deze groep deden maar liefst 30 deelnemers mee. Daarbij was Maths Hoff de beste met 16,5 strafpunten.

Er waren de eerste keuring geen topscores. Blijkbaar moest iedereen er toch weer een beetje inkomen. Bij de A-groep was Bert Kuin wel veruit de beste met 14 strafpunten. Bij de B-groep won Marcel Schouten nipt voor Peter Stap. Bij de C-groep waren er maar liefst drie deelnemers die met een slagroomtaart verblijd werden.


De uitslag luidt:

   A-groep:    
 1 Bert Kuin 14 strafpunten 
 2 John Verlaat 16 strafpunten
 3 A.J.J. Langedijk 16,5 strafpunten
       
  B-groep:    
 1 Marcel Schouten 18 strafpunten
 1 Peter Stap 18,5 strafpunten
 3 Dennis Ruiter 20 strafpunten
       
  C-groep:    
 1 Johan Klemkerk 26 strafpunten
 1 Kamil Suliga 26 strafpunten
 1 Miroslav Szczeckla 26 strafpunten
       
  Junioren    
 1 Maths Hoff 16,5 strafpunten
 2 Judith Bakker 18,5 strafpunten
 3  Brent Hoff 20,5 strafpunten

 

Afgelopen vrijdag mochten de deelnemers ook de huisbroei mee naar huis nemen. Bij de laatste keuring mag deze worden teruggebracht, waarbij degene met de beste pot tulpen een mooie prijs kan winnen. Met de huisbroei kan iedereen ervaren hoe het is om van bollen een mooie pot tulpen te kweken.

Komende vrijdag 26 januari vindt de tweede beoordelingswedstrijd plaats. U kunt dan ook deelnemen aan de soortenkennis. Hierbij is het de bedoeling zoveel mogelijk tulpensoorten te herkennen. De soortenkennis is multiple choice, dus iedereen kan meedoen!

 

Uitslagen ZW Nederland

Op woensdag 24 januari: Locatie: rest. Grevelingen. Paralelweg 1 te Bruinisse
Op woensdag 14 februari: Locatie: Mol Agrocom, Energiebaan 15, Oude Tonge
Op donderdag 8 maart: Locatie: rest. Grevelingen. Paralelweg 1 te Bruinisse


donderdag 8 maart

Laatste keuring in ZWN ontsiert door super slechte potten

Tulpen keuren is natuurlijk een “spelletje” om als deelnemer de resultaten van de jury zo dicht mogelijk te benaderen. Als de te keuren tulpen echter van een super slechte kwaliteit zijn en er soorten voor laat worden gebruikt die daar niet voor geschikt zijn, dan is het geen spel meer, dan is het drama. Dat bleek dan ook tijdens de laatste keuring in Zuid West Nederland
Gekeurd moesten worden Neglicé, Bolroy Honey, Superstar, Grossover, Spitfire, Lobke, Tarzan, Katinka, Body Builder en Debutant. De keurders moesten afrekenen met erg veel nekken, overrijpe bloemen en veel te veel krakers. Het laatste woord is dan ook nog niet gesproken over niet alleen de kwaliteit van deze bloemen, maar ook die van potten, die al eerder in het seizoen op diverse plekken werden aangeboden door de broeier van al dat spul.
De jury kon niet anders dan haar bewondering uitspreken voor de keurders, die getracht hebben er het beste van te maken. Het was uiteindelijk Jasper Dogterom die er met de winst vantussen ging. Hij scoorde 16,5 strafpunten. Knap tweede werd Laurens Maliepaard en hij werd op de derde plek gevolgd door Pieter Dogterom

De uitslag luidt: 

       
 1 Jasper Dogterom 16,5 strafpunten
 2 Laurens Maliepaard 18 strafpunten
 3 Pieter Dogterom 20 strafpunten

woensdag 14 februari

En de winnaar heet Laurens Maliepaard

Op Valentijnsdag willen de mannen de taart van de keuring wel mee naar huis nemen voor de wederhelft en daarom was het waarschijnlijk erg druk bij de 2e keuring. Misschien was dit toch ook niet helemaal de reden van de opkomst. Naast oude bekenden waren er ook wat jonge kwekers, die voor het eerst de 10 potten keurden. Dat is in elk geval hoopvol voor de toekomst en het gaf een familiair gevoel in de keuringszaal van Mol Agrocom te Oude Tonge. De ontvangst was daar prima verzorgd.
Jammer, dat de moeilijksgraad juist bij deze keuring, met veel animo, hoog was. Er mankeerde namelijk nogal wat aan de gemaakte en opgestelde potten. Er waren diverse potten met hangend blad en evenzo veel potten met meerdere “krakers“. Vooral de vele nieuwe keurders hadden het daar best moeilijk mee.
Het was te verwachten dat de “top“ van het dagklassement bestond uit de meer ervaren deelnemers, met toch iets meer strafpunten dan met minder moeilijke potten.
Winnaar werd en hij ontving de valentijnstaart, Laurens Maliepaard met 15,5 strafpunten gevolgd door Pieter Dogterom en gast-keurder, Alex de Waard.

De uitslag luidt:

       
 1 Laurens Maliepaard 15,5 strafpunten
 2 Pieter Dogterom 18 strafpunten
 3 Alex de Waard 19,5 strafpunten

woensdag 24 januari

Paul Dogterom wint tijdens de 1e tulpenkeuring de taart

Ook de Regio Zuid West Nederland is op 24 januari met de Tulpenkeuringen 2018 van start gegaan.
In Restaurant Grevelingen , gelegen op een unieke plaats midden tussen het vele water, is het een prima vertoeven voor de keurders van deze regio. Jammer, dat enkele trouwe deelnemers door drukte verstek moesten laten gaan, temeer daar het sortiment dat voorgeschoteld werd, leuk was om te keuren. Het sortiment bestond uit Milkshake, Antarctica Flame, Lobke en
kreeg met aanvulling van de dubbele tulpen Spitfire en Respectable , crispa’s Lingerie en Purple Chrystal, parkiettulpen Monarch Parrot en Marvel Parrot voldoende verschil in varieteiten.
Er vielen dan ook hoge cijfers door de jury, omdat de kwaliteit in alle opzichten prima was.
De meeste strafpunten vielen bij Purple Crystal .Mankementen werden door de meeste keurders te weinig afgestraft. Men was wellicht wat verblind door de al genoemde goede kwaliteit van de rest van het sortiment.

De uitslag luidt:

       
 1 Paul Dogterom 17 strafpunten
 2 Herman vd Wekken 18,5 strafpunten
 3 Dick van Es 20 strafpunten
Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap wordt gehouden op donderdagmiddag en –avond 29 maart 2018 in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof te Lisse.

Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren 2018

Een bizar einde aan de 27ste wedstrijd.

Op donderdag 29 maart 2018 was het weer zo ver. Het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren werd voor de 27ste keer georganiseerd en niet op de gebruikelijke vrijdag. Dit vanwege Goede Vrijdag die op de 30ste viel. Niemand kon bevroeden wat er die bijeenkomst nog allemaal stond te gebeuren.

De start was veelbelovend met de welkoms woorden van voorzitter Gerard van Dijk. Deze meldde dat vandaag het 1ste lustrum van het kampioenschap op Keukenhof een feit was, Keukenhof een prachtige ambiance waar het goed strijden is. Spreker memoreerde de wedstrijden tijdens de vakdagen van Zwaagdijk en de 3 Ban Flora alwaar wild-cards te verdienen waren. Het bestuur mocht er 2 uitreiken aan winnaar Maths Boots en de aldaar laagscorende Joep Boon. Spreker ging vervolgens in op de bezoekerskeuring in Keukenhof die vandaag de laatste dag betrof. Nu al is bekend dat ruim 1200 gasten van Keukenhof enthousiast hebben gekeurd. De bewondering voor het Nederlands Kampioenschap groeide bij die deelnemers. Tot slot vroeg Van Dijk zich af wie zich dit jaar kampioen zou mogen noemen en stelde vast dat er volop spanning te verwachten is. Dat bleek die avond ook daadwerkelijk een feit.

Van Dijk introduceerde vervolgens een vakgenoot pur sang, een kweker die ook bekend werd als keurder, betrokken bestuurder bij de Hortus Bulborum en commissaris van de Raad van Bestuur van Keukenhof, Piet Apeldoorn.

Apeldoorn meldde getuige te zijn geweest van de bezoekerskeuring  bij Keukenhof en prees de aanwezige leerlingen van het Fioretti College uit Lisse. Vol enthousiasme benaderden zij de bezoekers om aan de keuring deel te nemen. Spreker stelde vast dat er geen andere plek op de wereld is dan zijn Keukenhof en memoreerde de meer dan 1 miljoen bezoekers.  Ook blijkt er veel belangstelling uit het vak en vooral ook bij de jongeren. Er is dan ook vertrouwen in de toekomst. Wel zal de consument serieus genomen moeten worden, waarbij de geshowde kwaliteit gelijk moet zijn aan de echte kwaliteit. De sector zal bovendien naar een duurzame teelt moeten overstappen. De voorzitter van de Hortus Bulborum kon het natuurlijk niet nalaten ook over zijn tuin te praten. 2700 soorten tulpen zijn er te bewonderen en veel van dat sortiment is en wordt als basis gebruikt voor het huidige sortiment. De deelnemers aan het NK werden vervolgens veel succes gewenst. Op dat moment was er nog niet zo veel aan de hand. Terwijl groep 1 aan de wedstrijd  deelnam, kon groep 2 haar kennis showen rondom een sortiment tulpen, waarvan de naam moest worden geraden. Wie alle namen goed had en het woord ”Kampioen tulpen keuren” kon maken, maakte kans op een prijs. De deelnemers uit groep 1 mochten dat na hun wedstrijd ook proberen.

Inmiddels vorderde de wedstrijd gestaag. Gekeurd moesten worden Outfit, Indiana Crispa, Curry, 98-2-43 Dubbel, Bodybuilder, Unique de France, Seadov Parrot, Red Stone, Baby Blue pot en Guus Papendrecht. In de barrage diende ook een oordeel gegeven te worden over Hotspot, Negligé crispa en 98-2-7 Dubbel wit.

De jury oordeelde als onderstaand.

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 1 Outfit 7 7,5 6,5 7,5
 2 Indiana Crispa 7 7 7,5 7
 3 Curry 8,5 6 6,5 6
 4 98-2-43 Dubbel 6 7 6,5 6,5
 5 Bodybuilder 5 7,5 7,5 7
 6 Unique de France 7,5 7 6 7,5
 7 Seadov Parrot 6,5 7 5,5 6,5
 8 Red Stone 7,5 7 7,5 6,5
 9 Baby Blue pot 7 7,5 7 7,5
 10 Guus Papendrecht 4 7 6,5 5,5

 
Barrage

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 11  Hotspot 8 6 7,5 7
 12 Negligé crispa 7 7,5 6,5 7,5
 13 98-2-7 Dubbel wit 6,5 6 7 6


Direct na het diner nam voorzitter van Dijk de vloer om tot de prijsuitreiking over te gaan.

Onmiddellijk na de prijsuitreiking bij de jongeren bleek er een fout door het secretariaat te zijn gemaakt. Bram Klaver uit de regio Anna Paulowna/Breezand was ten onrechte ingedeeld bij de senioren, terwijl hij op 1 januari 2018 nog 17 jaar was en dus volgens de reglementen als jongere mee mocht doen. Omdat hij ook het minst aantal strafpunten bij de jongeren had gescoord, werd hij alsnog 1ste bij de jongeren.
Knap 2de werd uiteindelijk Gijs Klaver uit de regio Niedorp en 3de werd Sam Hopman uit Kennemerland.

De pijn was daarmede nog niet uit de lucht. Nadat John Verlaat uit de regio Wervershoof bij de senioren die avond tot kampioen bij de senioren en tot Nederlands Kampioen was gekroond, bleek een dag later dat hij door een gemaakte fout in het berekeningssysteem, waarmede de uitslag kan worden bepaald, met een halve punt verschil niet op de eerste maar op de tweede plaats was uitgekomen. De Nederlands Kampioen Tulpen Keuren 2018 werd uiteindelijk Mattie Obdam uit de regio Wervershoof.

De uitslag luidt;

Nederlands Kampioen 2018:
Mattie Obdam, Venhuizen

Nederlands Kampioen Junioren 2018:
1 Bram Klaver, Anna Paulowna
2 Gijs Klaver, Wieringerwaard
3 Sam Hopman, Egmond Binnen

Nederlands Kampioen Senioren 2018:
1 Mattie Obdam, Venhuizen
2 John Verlaat, Wervershoof
3 Menno Kuin, Andijk

Beste groep 2018:
1 Wervershoof
2 Anna Paulowna/ Breezand
3 Stede Broec

 


Sponsoren bedankt!

Het bestuur van de stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren wil langs deze weg alle sponsoren van zowel de regionale keuringen als het Nederlands Kampioenschap hartelijk dankzeggen voor hun bijdrage. Uit de reacties die wij van de deelnemers en deelneemsters hebben mogen ontvangen, is gebleken hoe de organisatie en realisatie van de wedstrijden door velen bijzonder worden gewaardeerd.

Naast deze keuringen konden bezoekers op 2 locaties zelf proberen een keuring te verrichten.
Zij hebben middels ter plekke geplaatste banners, tevens kennis kunnen nemen van de bedrijven en organisaties die een en ander hebben mogelijk gemaakt.

Tijdens de bezoekerskeuring in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof hebben ruim 1200 personen met meer dan 60  nationaliteiten aan een keuring mee gedaan. De reacties waren fantastisch.

Hoofdsponsor: 

 

 

 


Sponsoren:

Tulpenkeuren_Flora_Holland NK Tulpen keuren Flynth Greenity  
agrarische verzekeringen agriver NK Tulpen Olof Schuur Pluslive/recklame/marketing  
 
 

NK TulpenkeurenAl vele jaren worden er in verschillende regio’s in ons land zogenaamde tulpenkeuringen  georganiseerd. De beste deelnemers en deelneemsters kunnen uiteindelijk meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Het tulpen keuren is niet alleen een activiteit op zich, maar zorgt er tevens voor dat er tijdens de bijeenkomsten  met elkaar van gedachten kan worden gewisseld (netwerken) en dat er nevenactiviteiten kunnen worden bezocht. Zo worden er hier en daar bedrijfsbezoeken aan het keuren verbonden of worden er interessante lezingen georganiseerd. Voldoende redenen derhalve om huis en haard te verlaten en aan de keuringen deel te nemen.

De organisatie van de regionale keuringen is in handen van regionale organisaties, die alle vertegenwoordigers hebben in de Raad van Advies van de Stichting NK Tulpen Keuren . De Stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen keuren faciliteert de regionale activiteiten en organiseert het Nederlands Kampioenschap.

Bovenstaande regio’s houden hun keuringen in januari, februari en maart. Daarnaast is de stichting betrokken bij een keuring tijdens tijdens de Lenteflora in Lisse.

 NK tulpenkeuren 2016  1 april Keukenhof

25 jaar kampioenen

 

 

Nieuws: