Uitslagen 2022

Na 2 jaar geen Nederlands Kampioenschap is er weer een datum vastgesteld!

Het NK Tulpenkeuren hoort inmiddels plaats te vinden op de Keukenhof in Lisse. Directeur Bart Siemerink schreef: “twee seizoenen konden bezoekers online van de bloemenpracht genieten. Maar dan mis je natuurlijk de geuren en de echte beleving van ons park: de lente, buiten in de natuur in een overweldigende kleurenzee.” Dat onderschrijven wij van harte. Zo is het ook met keuren van de tulpen: je wilt ze rondom zien en meten, de kleur bekijken en de vorm.
De datum is vastgesteld op vrijdag 25 maart 2022!

 

Adam Pyta Nederlands Kampioen Tulpenkeuren 2022!

Adam Pyta winnaar senioren-2022Adam Pyta Nederlands Kampioen Tulpenkeuren

De winnaar van het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren is Adam Pyta. Mooi dat ook een niet in Nederland en niet in het vak geboren deelnemer een voor het vak zo prestigieuze winnaar kan zijn!

Het was een spannende middag voor de finalisten. De jury had veel tijd nodig om de jurypunten te bepalen. Na het keuren van de jury mochten de deelnemers hun cijfers bepalen, waarbij ook de natuurlijke factoren gingen meespelen. De soorten die daar gevoelig voor zijn gaan door het vele licht en de temperatuur open staan. Dat zijn factoren waarmee eveneens rekening gehouden moet worden. Voor het geval van gelijke uitkomsten zijn er 3 soorten in de barrage. Sommigen dachten dat het niet zo ver zou komen en besteden daar minder aandacht aan en dat had invloed op de uiteindelijke uitslag.

Dit zijn de uitslagen:
Bij de junioren had Lars Mes de minste strafpunten.
Bij de senioren had Adam Pyta degene met de minste strafpunten.
Adam kwam met 1 strafpunt lager dan Lars uit op 10 strafpunten, waarmee hij Nederlands Kampioen 2022 is.
De best scorende regio was dit jaar Wervershoof, niet vreemd als beide winnaars voor deze regio deelnamen.

Uitslagen voorgaande jaren:


Klik hieronder voor de regionale uitslagen 2022.


Nadat een keuring in de regio heeft plaats gevonden worden hier de uitslagen vermeld.

Driebanflora

Driebanflora Venhuizen 

Dreiban-floraWas gepland van 10 t/m 13 februari 2022.

Wij hadden met de persconferentie van afgelopen vrijdag 14 januari meer gehoopt over de sector waar wij ook toe behoren.

De Driebanflora is benoemd als doorstroom evenement net als andere culturele evenementen. Hiervoor hebben wij een evenementen vergunning aangevraagd welke nog in behandeling is. Tot de 25e januari is hier nog geen duidelijkheid over hoe we deze dienen te gebruiken voor onze show.

We moeten nog veel voorbereiden en deze periode wordt dan te kort om een Driebanflora te kunnen organiseren. Vandaar hebben we besloten om in 2022 voor de 2e jaar geen Driebanflora te organiseren. We vinden dit natuurlijk heel spijtig maar door de nieuwe maatregelen vanuit de overheid is het voor ons niet haalbaar.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Stichting DriebanFlora.


Meer informatie:[Driebanflora]


 

Zwaagdijk

Tulpenkeuren tijdens Vakdagen Zwaagdijk.

Tijdens de vaktentoonstelling bij de proeftuin Zwaagdijk van donderdag 17 t/m zondag 20 februari 2022 kan er een combinatie van tulpen op pot en op kisten worden gekeurd. 
Locatie: De bedrijfsgebouwen van Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk), Tolweg 13, 1681 ND Zwaagdijk
Data: 17 tot en met 20 februari 2022
Alles onder voorbehoud van de dan geldende overheidsregels.


De winnaars van de Driebanflora en de vaktentoonstelling bij de proeftuin Zwaagdijk kunnen niet alleen een prijsje tegemoet zien, maar kunnen ook deelnemen aan het NK, indien zij geen regio vertegenwoordigen. Het bestuur stelt bovendien wild-cards beschikbaar, die recht geven op deelname aan het Nederlands Kampioenschap, aan degenen die tijdens deze keuringen minder dan 15 strafpunten scoren. De resultaten van deze keuringen kunnen onder voorwaarden worden meegenomen naar de eigen regionale keuringen.

Bloembollen vakdagen proeftuin Zwaagdijk
17, 18 en 19 en 20 februari februari

 Meer informatie: [vaktentoonstelling]

 

Bloembollen vakdagen Flevoland in Creil

Bloembollen vakdagen Flevoland in Creil.

Donderdag 3 februari en vrijdag 4 februari. 
Onder voorbehoud van de dan geldende overheidsregels.
Er is dit jaar vanwege de coronamaatregelen geen keuring bij de vakdagen.


Meer informatie: [Bloembollen Vakdagen Flevoland, Dé ontmoetingsplek van land- en tuinbouw]


 

Lisse-Lenteflora

Lenteflora, een tuin vol Lente

Locatie: Hobaho/PPO, Van Slogterenweg, Lisse.
Data: 2022 18 tot 21 Februari
De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling van voorjaarsbloeiers in Lisse. De Lenteflora bestaat sinds 1933 en is daarmee de oudste bloemententoonstelling van Nederland.

Corona update 
Het bestuur van de Lenteflora volgt op de voet alle maatregelen die de overheid neemt om het corona virus onder controle te krijgen.
Op welke wijze dit de show van de Lenteflora zal beïnvloeden is op dit moment nog niet bekend maar zodra wij hier meer over kunnen melden zullen wij de passende maatregelen nemen en op de website vermelden.

Er is dit jaar vanwege de coronamaatregelen geen keuring bij de Lenteflora.


[lees meer over de lenteflora op www.lenteflora.nl]


 

 

Uitslagen Anna Paulowna / Breezand

Data: vrijdag 21 januari en zaterdag 22 januari, vrijdag 28 januari en zaterdag 29 januari, vrijdag 4 en zaterdag 5 februari, vrijdag 11 en zaterdag 12 februari, vrijdag 18 en zaterdag 19 februari,
Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5, Breezand


Tulpenkeuren-Breezand-Jimmy_van_Zanten-Kim_Duineveld-Aad_van_Zanten-en-Dennis_BouwersJimmy van Zanten, Kim Duineveld, Aad van Zanten en Dennis Bouwers

Wie zullen de Tulpenkeurwinnaars zijn?

Het Tulpenkeurseizoen in Breezand zit er voor dit jaar bijna op. Alle keuringen zijn voltooid en de einduitslag kan niet meer worden beïnvloed. Om het spannend te houden blijven de strafpunten van de zesde keuring nog verborgen tot de prijsuitreiking. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de traditionele feestavond op vrijdag 18 maart. Het seizoen wordt deze avond feestelijk afgesloten.

Acht van de totaal twaalf potten tulpen scoorden een 6 of lager op het onderdeel poten. Gemiddeld lage scores maar jurylid Ted Berbée probeerde de keurders op weg te helpen door de tip: ‘Zet hem op (poten)!!!’. Tulpenkeurder Cor de Waard had oog voor detail. Hij had de cijfers van alle te keuren poten goed. Normaal gesproken kan de einduitslag van de keuringen nog worden beïnvloed door de soortenkenniswedstrijd. Echter vindt de soortenkenniswedstrijd om de Koopman & Co Zandhaastrofee dit jaar niet plaats.

De winnaars werden wel alvast beloond met taart of worst. Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse won Aad van Zanten de taart. William Pijnacker had een lekker borrelhapje want hij mocht genieten van het worstenpakket. In de Agratechniek Senioren was het Dick de Waard die de winnaar was van de taart. Het worstenpakket werd in ontvangst genomen door Jesper Pijnacker. Winst voor Bram van der Meer want hij mocht genieten van de taart in de Van Dooren Transport Junioren. Ty Zonneveld mocht smullen van het worstenpakket. Na loting werd Rick Looijesteijn verrast met de mooie pot tulpen Pretty Princess.

De exacte uitslagen van de zesde keuring en tevens het eindklassement zullen bekend worden gemaakt op de feestavond, die wordt gehouden op vrijdag 18 maart in Museum Oud Anna Paulowna. De feestavond zal om 20.00 uur beginnen, vanaf 19.30 uur zijn jullie welkom voor een bakje koffie. Alle deelnemers worden van harte uitgenodigd om de feestelijke prijsuitreiking van de Jacques van den Berg bokaal bij te wonen. De feestavond zal afgesloten worden met de traditionele bingo. Het tulpenkeurseizoen wordt op deze avond afgesloten!


Tulpenkeuring-Breezand-Week-5-Ilonka-en-Ty-ZonneveldIlonka en Ty Zonneveld

Door weer en wind Tulpenkeuren in Breezand

Het stormachtige weer hield de Tulpenkeurders niet tegen om naar het Museum Oud Anna Paulowna te komen voor de vijfde Tulpenkeuring. Winnaars in de verschillende deelnamegroepen waren Saskia Klaver, Wim Smit Senior en Frank van Lierop.

Veel tulpenbeoordelaars gingen de mist in bij de Amerikaanse pottulpen ‘Calgary Sensation’ en ‘Calgary’. Bij een Amerikaanse pottulp moet de poot minimaal 2 cm en maximaal 6 cm zijn. Bij beide potten waren te poten te lang waardoor zij door de jury werden beoordeeld met het cijfer 5. Veel tulpenbeoordelaars zaten boven het cijfer 5 cijfer waardoor menig strafpunten werden gescoord. Opvallend was ook de beoordeling van de poten van de rood gele tulp Jan Seignette. Door de tulpenbeoordelaars werd er vaak een 6 gegeven. Echter werd dit door de jury met een 5,5 beoordeeld. 

De beste keurder van de week was Saskia Klaver met maar liefst 9 strafpunten. Saskia werd eerste in de Van Dooren Transport Junioren. Eva Klaver werd tweede (12,5 strafpunten) en Richy Kesteloo derde (16). Wim Smit Senior was met 9,5 strafpunten de gelukkige winnaar in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. De tweede plaats was voor Peter Klaver (10,5) en een gedeelde derde plaats voor Ruud de Waard en Wim Smit Junior (11). Vlak voor sluitingstijd leverde Frank van Lierop zijn deelnameformulier nog in en moet goed resultaat. Hij was met 10 strafpunten de winnaar in de Agratechniek Senioren en won hiermee de taart. Het worstenpakket en de tweede plaats bij de Senioren was voor Karel Kesteloo. Dennis Bouwers en Noud Hulsebosch deelden de derde plaats met 13 strafpunten. Bij de Rabobank Trio competitie was het opnieuw ‘Team Klaver’ bestaande uit Peter, Bram en Saskia Klaver die eerste werd.

Volgende week is het tijd voor de zesde en tevens laatste keuring van 2022. U heeft nog een keer kans om een heerlijke taart of worstenpakket te winnen dus sla uw slag! Vrijdag van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur kunt u Tulpenkeuren. Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 te Breezand. Voor meer informatie en overige uitslagen, kijk op www.tulpenkeuring.nl.

 


Tulpenkeuring-Breezand-Eva Klaver, Kyle Rooyakkers, Saskia Klaver en Chad ZonneveldRuud van der Meer en zoon Bram

Gemiddeld lage scores bij vierde Tulpenkeuring

Afgelopen weekeind was het alweer tijd voor de vierde Tulpenkeuring te Breezand. Uit de gemiddeld lage scores bij alle Tulpenbeoordelaars bleek dat zij goed op dreef zijn! De beste keurder van de week was William van Haaster  met maar liefst 9,5 strafpunten. Hij wist het juryoordeel het best te evenaren.

Voorgaande seizoenen werd er bij het noteren van de tulp Hennie Vander Most vaak een schrijffout gemaakt. Het bekende spreekwoord: ‘Van fouten kun je leren’ is ook bij de Tulpenkeurders van toepassing. De meeste Tulpenkeurders waren alert en gingen niet opnieuw de mist in. De jury heeft veel cijfers gegeven rond de 6,5. De lange poten van de paarse pot tulpen San Martin werden bekroond met 9 punten.

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse werd William van Haaster eerste. Ruud de Waard volgde op de voet (10,5 strafpunten). De derde plaats werd vervult door Frank Berbée. Voor Frank was het zijn eerste keuring van dit seizoen, met maar 11,5 strafpunten zat hij direct in de juiste ‘keur-feeling’. In de Agratechniek Senioren was het Jimmy van Zanten (11) die de taart won. Nico van Graven (11,5) greep op 0,5 strafpunt net de taart mis maar won wel het worstenpakket. Tom Sijm (13,5) werd derde. In de van Dooren Transport Junioren was het Saskia Klaver (11,5) die de eerste plek vervulde. Eva Klaver (14,5) en Suus van Lierop (15) volgden op de tweede en derde plek. Bij de trio-competitie is de strijd ook op gang. Afgelopen weekend twee trio-teams op de eerste plek: -Parudi (bestaande uit: Cor, Ruud & Dick de Waard) en -Team Klaver (bestaande uit: Peter, Bram & Saskia Klaver).

Komend weekeinde is alweer de vijfde keuring van dit seizoen. Vrijdag van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur kunt u Tulpenkeuren. Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 te Breezand. Voor meer informatie en overige uitslagen, kijk op www.tulpenkeuring.nl.


Tulpenkeuring-Breezand-Ruud-en-Bram-van-der-MeerRuud van der Meer en zoon Bram

Tulp Ready steelt de show waar World’s Favourite voor valkuil zorgt

Met de afronding van de derde keuring is de eerste helft van tulpenkeurseizoen 2022 achterwegen. Een mooie selectie tulpen zorgden voor een spannende einduitslag bij de Ereklasse en Senioren. De jury was het meeste onder de indruk van de tulp Ready. Bram Klaver, Sem van der Meer en Eva Klaver werden allemaal eerste in hun competitie.

Deze keuring zat de beoordeling tussen de 5 en 8,5 punten. Tulp Ready werd op alle vlakken (poot, blad, bloem en algehele stand) het beste beoordeeld door de jury. De poot van de  tulp kreeg een 8,5. De algehele stand van World’s Favourite werd door de meeste te hoog beoordeeld, door onder andere het nekken van de bloem kreeg deze pot niet meer dan een 5 door de jury.

Bram Klaver keurde het beste van iedereen (8,5 strafpunten), omdat hij al een keer eerder taart heeft gewonnen moet hij genoegen nemen met de worst in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Ruud de Waard werd samen met Wim Smit Sr. tweede (9,5). Dankzij Bram mocht na de loting Ruud genieten van de taart. Peter Klaver en William van Haaster werden samen derde (10,5). In de Agratechniek Senioren competitie won Sem van der Meer taart (13). Job Wijnker ging er met de worst vandoor na een gedeelde tweede plek met Nico van Graven (13,5). In de Van Dooren Junioren competitie wint Eva Klaver wel verdiend de taart (13,5). Saskia Klaver is tweede geworden (15,5), maar omdat zij al een keer worst heeft gewonnen is die prijs naar Suus van Lierop gegaan die derde is geworden met 17 strafpunten. De Rabobank Trio-competitie is deze week gewonnen door Team Klaver (bestaande uit: Peter, Bram en Saskia Klaver) met 34,5 strafpunten.

Wil jij ook de taart, worst of de pot met tulpen van de week winnen? Doe dan aankomend weekend mee met de vierde keuring! Vrijdag 11 februari is er weer de mogelijkheid van 18:30 tot 21:00 uur. Zaterdag kan er gekeurd worden tussen 10:00 en 15:00 uur in museum Oud Anna Paulowna te Breezand.


Tulpenkeuring-Breezand-week-2-Richy-KestelooRichy Kesteloo

Schrijffouten maken het verschil bij de senioren

De tweede keuring van het Tulpenkeurseizoen is afgerond. Deze keuring stond in het teken van de schrijffouten bij de soortnamen van verschillende tulpen. Piet Duineveld, Arjan Smit en Suus van Lierop waren foutloos in de namen en kwamen het dichtste bij de jury.

Vanuit Zwaagdijk krijgen de potten allemaal een naamkaartje. Deze helpen de keurders om de juiste tulpennaam bij de te keuren potten te plaatsen. Afgelopen weekend waren een aantal naamkaartjes incorrect geschreven. Naast de naamkaartjes zijn de tulpennamen ook te vinden in het Tulpenkeur-soortennamenboek en het krijtbord, de laatste twee zijn leidend in de spelling. De soorten Antarctica, Marie Jo en Spryng Break zorgden bij verschillende keurders voor de eerste strafpunten.

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse was het Piet Duineveld die van de taart mocht genieten met maar 11,5 strafpunten. Ruud van der Meer, Aad van Zanten en Cor de Waard deelden de tweede plaats met 12 strafpunten. In de Agratechniek Senioren ging de taart naar Arjan Smit die maar 11,5 strafpunten had. Dick de Waard greep net naast de taart door zijn schrijffouten, hij won worst met 12,5 strafpunten. In huize van Lierop genieten ze voor de tweede week op rij van de taart. Deze week keurde Suus van Lierop (13 strafpunten) het beste in de Van Dooren Transport Junioren groep. Saskia Klaver vervulde de tweede plaats (14). Het beste trio-team van deze week was Parudi (bestaande uit: Cor, Ruud en Dick de Waard) met 38,5 strafpunten. Ze konden de winnaars van vorig weekend, team Klaver, achter zich houden met 40 strafpunten.

Aankomend weekend staat alweer de derde keuring op de planning in Museum Oud Anna Paulowna te Breezand. Vrijdag 4 februari kan er van 18:30 tot 21:00 uur gekeurd worden. Zaterdag 5 februari is er de mogelijkheid om van 10:00 tot 15:00 uur te keuren. Kom jij het ook (weer) proberen? Wie weet is de heerlijke taart of worst wel voor jou!


Tulpenkeuring-Breezand-week-1eerste keuring.

Volledige focus bij Tulpenkeuring Breezand

De kop van het Tulpenkeurseizoen 2022 is eraf. Afgelopen weekeinde vond de eerste Tulpenkeuring van het jaar plaats. De uitdaging van het keuren is zo dicht mogelijk bij de beoordeling van de jury komen. In de verschillende deelnemerscategorieën wisten Bram Klaver, Bas van der Wereld, Maartje van Lierop en Eva Klaver dit het beste te presteren.

Na een jaar niet gekeurd te hebben was het voor sommige Tulpenkeurders echt weer even inkomen. Zo vergat één deelnemer bij alle tien de te keuren potten de algemene stand in te vullen. Een fout die zorgt voor veel strafpunten. Om de Tulpenkeurders een stap in de goede richting te geven wordt altijd het laagste en het hoogste cijfer van de totale keuring bekend gemaakt. Echter was één Tulpenkeurder nog niet volledig gefocust. Een 4,5 werd ingevuld terwijl het laagst gegeven cijfer door de jury een 5 was.

Bram Klaver was met 13,5 strafpunten de beste keurder van de week. Hij won de taart in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. Aad van Zanten en Ruud van der Meer werden met 14,5 strafpunten beiden tweede. In de Agratechniek Senioren was het Bas van der Wereld die mocht genieten van de overheerlijke taart. Hij werd met 15 strafpunten eerste. De tweede plaats werd vervuld door Jimmy van Zanten en Tijmen Wijnker (15,5 strafpunten). In de Van Dooren Transport Junioren een gedeelde eerste plek voor Maartje van Lierop en Eva klaver (16). Na loting won Maartje de taart en Eva het worstenpakket. Derde werd Saskia Klaver (17,5). Als team van drie Tulpenkeurders kun je de uitdaging aangaan in de Rabobank trio-competitie. Het doel van je trio is zo min mogelijk strafpunten behalen. Afgelopen week presteerde het trio-team Klaver, bestaande uit Peter, Bram en Saskia Klaver, het beste.

Komend weekeinde is de tweede keuring van dit seizoen. Als de huidige maatregelen versoepelen zal  de tweede keuring zoals vanouds in het Museum Oud Anna Paulowna te Breezand plaatsvinden. Na de persconferentie zal het definitieve besluit op de website, zie www.tulpenkeuring.nl, Facebook en Instagram te vinden zijn. Bij het meedoen van zes keuringen valt de keuring met de meeste strafpunten af. Wanneer je afgelopen weekend niet mee hebt gedaan kun je nog deelnemen voor een plekje in het totaalklassement. Zien we jou aankomend weekend? Wie weet geniet jij dan zaterdagmiddag van een heerlijk stukje taart!


NK Tulpenkeuren lBreezandbestuur 2022

Het Tulpenkeuren in 2022 gaat door!
De huidige maatregelen maken het niet mogelijk om de Tulpenkeuringen plaats te laten vinden zoals ‘altijd’ in het Museum Oud Anna Paulowna. De bloemen zijn echter al tot broei gebracht bij de proeftuin in Zwaagdijk. Opnieuw het seizoen niet doorlaten gaan had niet de voorkeur en daarom is er gezocht naar een passende oplossing. Zolang de huidige maatregelen gelden zullen de Tulpenkeuringen plaatsvinden aan de Wallerweg 15. De locatie is voor het keuren geopend op vrijdagen van 18:30 tot 21:00 uur. Zaterdags kunnen keurders terecht van 10:00 tot 15:00uur. Voldoende afstand houden en het dragen van een mondkapje is verplicht. Wanneer de maatregelen versoepelen en keuren in het museum weer tot de mogelijkheden behoort zullen de keuringen vanaf dan zoals vanouds in Museum Oud Anna Paulowna plaatsvinden.Het was spannend of de Tulpenkeuring in 2022 door zou gaan. Nog een jaar overslaan behoorde eigenlijk niet tot de opties. Het Tulpenkeurbestuur heeft een passende oplossing gevonden. De start van het Tulpenkeurseizoen zal niet in het Museum Oud Anna Paulowna zijn maar aan de Wallerweg 15 te Breezand. De eerste keuring zal aankomende vrijdag 21 januari en zaterdag 22 januari plaatsvinden. Gedurende de aankomende zes weekenden worden er keuringen georganiseerd. Het bestuur hoopt op een goede opkomst van jong tot oud!

Elke keuring worden er tien potten met tulpen beoordeeld op de poot, blad, bloem en algemene stand. Als tulpenkeurder wil je zo dicht mogelijk bij het oordeel van de jury komen. Er wordt gestreden in drie categorieën: de Van Dooren Transport Junioren (keurders onder de 18 jaar), de Agratechniek Senioren (boven de 18 jaar) en de Van Lierop Adviesgroep Ereklassen (beste 25 senioren die zich in 2020 hebben gekwalificeerd). Samen met twee andere deelnemers kan er deelgenomen worden aan de Rabobank triocompetitie. Met zijn drieën strijden jullie tegen andere teams. Per week wordt de score van het trio bepaald door het strafpuntengemiddelde te berekenen van de drie individuele keurders.

Op de foto het Tulpenkeurbestuur van links naar rechts: Kim Duineveld, Tijmen Wijnker, Chad Zonneveld, Jari Conijn, Ruby Kesteloo & Sem van der Meer. Tijmen draait dit seizoen voor het eerst mee en zal de PR- en communicatie taak van Ruby overnemen.

Deelname aan de wedstrijden kost voor alle deelnemers € 2,50. De winnaars worden beloond met een overheerlijke slagroomtaart of worstenpakket. Ga de strijd aan, graag tot 21 of 22 januari!

Uitslagen Niedorp

Data: 
1e keuring :        vrijdag 21 – zaterdag 22 januari
2e keuring :        vrijdag 28 – zaterdag 29 januari
3e keuring :        vrijdag 4 – zaterdag 5 februari
4e keuring:         vrijdag 11 – zaterdag 12 februari 
5e keuring:         vrijdag 18 – zaterdag 19 februari

Locatie: Triflor, Tulpenkade 1, Oude Niedorp
Meer informatie: [tulpenkeuring Niedorp]


NK-Tulpenkeuren-Niedorp-5NK Tulpenkeuren 2022 ontspannen op een stromachtige avond

Wat een weer!

Het verslag en de uitslag blijven nog 14 dagen geheim omdat de 5 e keuring wel heeft plaatsgevonden en ook is nagekeken, maar de prijsuitreiking is opgeschort in verband met het weer afgelopen vrijdagavond.
Op de foto 3 heren die menen (volgens eigen zeggen)"de wijsheid in pacht te hebben". We nemen aan dat het dan over het NK Tulpenkeuren gaat. In ieder geval hebben zij de wind getrotseerd!

 


NK-Tulpenkeuren-Niedorp-1NK Tulpenkeuren 2022

Wat een divers pallet aan tulpen deze week! Voer voor de kenners!

Als beste potten Dynasty en Hotlips. Blad van de laatst genoemde rijkt naar perfectie zo ook een goede tweede plaats voor dit onderdeel bij Hennie van der Most. Bij het onderdeel bloemvorm nog 2 crispa’s te weten Real Time en White Ice . Concorde scoorde bij dit onderdeel het beste met World Bowl als goede tweede. Bij het laatste onderdeel deed Hotlips het beste.

LET OP MENSEN! Volgende week laatste keer keuren!!! 

Er kan dan al vanaf donderdag gekeurd worden. Vrijdag de laatste kans en vanaf 20.00 uur aansluiten de prijsuitreiking met als VIP gast de heer Fred Wever. Hij zal niet alleen een boeiend verhaal houden maar ook tevens de prijzen uitreiken.

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Carl Brouwer 11 strafpunten
 2 Johan Commandeur 13  strafpunten
 3 Dirk Lighthart 14 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Hanny Brouwer 11,5 strafpunten
 2 Inge Groen 14 strafpunten
 3     strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Roy Spitters 10 strafpunten
 2 Jaley van Woesik 14,5 strafpunten
 3 Stijn Veldman 15 strafpunten
       

 


NK-Tulpenkeuren-Niedorp-4NK Tulpenkeuren 2022

Derde keuring Tulpenkeuring Niedorp “Brisbane is toch echt een pot tulp” 

Wederom een week om niet te vergeten. De dubbele crispa Brisbane stal de show dit keer. Niet alleen vanwege kwaliteit maar vanwege het feit dat het als pottulp moest worden gekeurd volgens de jury. Daar zat dus de spreekwoordelijke adder onder het gras!

De poten waren bijna ideaal. Met een 7.5, tweemaal een 8 en voor algehele stand een 8.5 was dit de beste pot van deze keuring. Gevolgd door Edendale met een hele beste dubbele bloemvorm. Verders alleen maar mooie tulpen die het keuren tot een feestje maakte.

Na deze keuring nog 2 te gaan en in het algemeen klassement beginnen de eerste toppers al hun plekje bij het Nederlands Kampioenschap te veroveren. Op naar week 4 waar komende vrijdag en zaterdag weer volop gekeurd kan worden. Het beloofd een spannende keuring te worden nu de kwaliteit van de tulpen op een olympisch hoog niveau komt te liggen. Wellicht dat er dan onder de 10 strafpunten word gekeurd! In de aanval mensen! De aanval is tenslotte de beste verdediging! Niet alleen bij rugby!

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 12 strafpunten
 2 Dirk Ligthart 13 strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Ip Moeijes 13,5 strafpunten
 2 Hanny Brouwer 16 strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Roy Spitters 15,5 strafpunten
 1 Jaley van Woesink 15,5 strafpunten

 


Niedorp keuring 2

Deze week weer 10 potten met tulpen die de deelnemers deden fronzen! De voorbeeldpotten Curry en Oviedo potten van de eerste keuring, werden her beoordeeld door de jury en scoorde op bloem en algehele stand een halve punt hoger! De crispa’s waren goed vertegenwoordigd deze keer ! Google, Santander, Bell Song, Honeymoon, Murcia en Mercure maakte het tot een Crispa feestje. Mooi om te vergelijken! 

Bij het onderdeel poten was er een groot verschil, 3,5 tot een 8,5! Men moest op de knieen om dit goed te ontwaren. De bladeren gaf minder ruimte tot discussie, bandbreedte van een 5 tot maximaal een 7.5. Nog kleiner was het verschil bij de bloem, 6 tot een 7.5.

Algehele stand was net als het blad weer van een 5 tot 7.5. Al met al een boeiende tweede keuring met meer dan genoeg stof tot discussiëren met ander deelnemers op gepaste afstand .

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Aris Appel 13 strafpunten
 2 Adam Pyta 13,5 strafpunten
       
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Inge Groen 15 strafpunten
 2 Koen Wijnker 15,5 strafpunten
       
       
  Jeugd klassement     
 1 Sira appel 13,5 strafpunten
 2 Tara Appel 16,5 strafpunten
 3 Roy Spitters 17 strafpunten
       

 


NK-Tulpenkeuren-2022

De eerste keuring in Niedorp is geweest.

De uitslag luidt:

  Agratechniek klassement    
 1 Johan Commandeur 13 strafpunten
 2 Arjan Rood 17,5 strafpunten
 3 Drik Ligthart 19  strafpunten
       
  Rowa Druk & Media klassement    
 1 Malvin Oudeman 15 strafpunten
 2 Tara Appel 15 strafpunten
 3 Perry Appel 16 strafpunten
       
  Jeugd klassement     
 1 Stijn Veldman 18 strafpunten
 2 Roy Spitters 18 strafpunten
 3 Justin Spitters 18,5  strafpunten
       

Totaal aantal deelnemers

Agratechniek klassement 9
Rowa Druk & Media klassement 14
Jeugd klassement 12

 

Uitslagen Stede Broec

Data: 
Locatie: 


 Er zijn in 2022 geen keuringen in Stedebroec

Uitslagen Kennemerland

Data: gepland op 10 februari en 10 maart, vanaf 17:00 uur
Locaties:
Donderdag 10 februari a.s., locatie Holland Bolroy Markt, Kennemerstraatweg 431, 1851 PD Heilo
Donderdag 10 maart a.s., locatie Loonbedrijf Denneman B.V., Strengweg 9c, 1969 KP Heemskerk


NK-Tulpenkeuren-2022-Kennemerland-2NK Tulpenkeuren 2022

Beste kwaliteit tulpen en goede score in Kennemerland

Bij Loonbedrijf Denneman te Heemskerk werd donderdag 10 maart de laatste tulpenkeuring voor dit seizoen gehouden.

Er stond een keurige rij van prima kwaliteit  tulpen waardoor de jury opvallend veel het cijfer 8 en hoger werd gegeven.

Dit bij zowel de “poten“ als voor de “bloemen “. De deelnemers hadden met de speciale pottulp “Sugar Bird“ niet veel moeite. De meeste strafpunten vielen bij het soort “Green Spirit “, waarvan de jury vond dat met name de bladstand niet hoger kwam dan een 5,5.

Het soort “Ready “kreeg de hoogste waardering en dat vonden de meeste deelnemers ook wel. Nu niet met groot verschil doch nipt won Jos Beentjes de keuring met 14,5  strafpunt. Op de voet gevolgd door Jos Kuiper en Marc Duin die beide maar een 0,5  punt meer fout scoorden dan winnaar Jos!

Dat de uiteindelijke winnaar van het totaalklassement Jos Beentjes zou worden, verbaasde in Heemskerk en omgeving niemand.

Met 8 deelnemers zal de regio Kennemerland gaan deelnemen aan de eindstrijd op het NK Kampioenschap vrijdag 25 maart 2022 op de Keukenhof.

 


NK-Tulpenkeuren-2022-Kennemerland-1NK Tulpenkeuren 2022

Jos Beentjes winnaar met een straatlengte voor

Na een intermezzo  veroorzaakt door de corona maatregelen is ook de Tulpenkeuring in Kennemerland van start gegaan op donderdag 10  februari.

De deelnemers  konden deze keer goed terecht bij Holland Bolroy Markt in Heiloo. Een mooie  locatie waar de potten keurig waren opgesteld omringd door een groot aantal showsoorten. Met een uitbreiding van de keuringstijden hadden de deelnemers genoeg tijd om direct na de  keuring door de vakjury zelf aan het keuren te gaan. Duidelijk was te merken de vele maanden dat er geen keuring heeft kunnen plaatsvinden;  iedereen moest weer wennen aan de  gestelde spelregels. 

Een uitschieter, want Jos Beentjes, al zei hij zelf dat ook hij er even “in” moest komen, bleek in het keurdersgezelschap  duidelijk de beste en hoe! Hij wist  deze 1e keer  te winnen met slechts 10 strafpunten! Voilà, klasse! 2e  en 3e werden  op een straatlengte met 18 strafpunten: Aad Duin en Rene Floris.

De volgende keuring wordt op 10 maart a.s. gehouden bij de firma Denneman te Heemskerk (Strengweg) ook dan kan men keuren vanaf 17.00 uur.

NK-Tulpenkeuren-2022-Kennemerland-3


Uitslagen Wervershoof

Data: er wordt gekeurd vanaf vrijdag 28 januari, daarna op 4, 11, 18 en 25 februari
Locatie: Proeftuin Zwaagdijk / Vertify, Tolweg 13, 1681 ND Zwaagdijk


Meer informatie: www.tulpenbeoordeling.nl


Tulpenkeuring-Breezand-Lars Mes, Adam Pyta en Keesjan HoffLars Mes, Adam Pyta en Keesjan Hoff (haalt de prijs op voor Brent Hoff)

Spannend tot het laatst…..

Het was een spannende laatste keuringsavond waarbij Adam Pyta de winnaar is geworden van de zilveren tulp. Hij bleef Hans Mes en Maths Hoff voor. In de B-groep werd Brent Hoff 1e, gevolgd door Pieter Baas en Maurits Koeman. Bij de junioren staan er 3 familieleden van de familie Mes in de top voor de bekers, Lars, Fien en Sjors.

Uitslag 5e tulpenkeuring:

  A-groep    
 1 Paul Bakker 16 strafpunten
 2 Bert Kuin 16,5 strafpunten
 2 Frank Kreuk 16,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Roel Kaagman 19  strafpunten
 2 Marco Hoff 22 strafpunten
 3 Maurits Koeman 22,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Sjors Mes 14,5 strafpunten
 2 Fien Mes 16,5 strafpunten
 3 Lars Mes 18,5 strafpunten

Eindklassement (=het totaal aantal strafpunten van de drie beste keuringen)

  A-groep    
 1 Adam Pyta 42 strafpunten
 2 Hans Mes 43 strafpunten
 2 Maths Hoff 44,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Brent Hoff 46,5 strafpunten
 2 Pieter Baas 56 strafpunten
 3 Maurits Koeman 58,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Lars Mes 47 strafpunten
 2 Fien Mes 50,5 strafpunten
 3 Sjors Mes 51,5 strafpunten

Bij de moeilijke soortenkennis met veel nieuwe soorten hebben we 2  deelnemers de gelijk geëindigd zijn; Frank Kreuk en Mark Ruiter. Van de 80 tulpensoorten wisten zij er 60 juist te benoemen.
John Verlaat had er 38 en Robert Koeman 37. Ook zij gingen alle 4 met een beker naar huis.

Het was een ander jaar dan anders, maar we hebben het toch kunnen realiseren. Op een andere locatie dan normaal maar dat was nu eenmaal dit jaar zo. We zijn blij dat we deze keuringen wel met elkaar af hebben kunnen sluiten onder het genot van een hapje en drankje. Wij willen dan ook Vertify heel erg bedanken voor hun medewerking en gastvrijheid zodat we de keuringen op deze manier mogelijk hebben kunnen maken.

Tevens willen we onze sponsors bedanken voor hun bijdrage aan deze keuringsavonden en last but not least alle vrijwilligers en deelnemers; bedankt allemaal!

Tot slot wensen wij alle deelnemers die op vrijdag 25 maart a.s. aan het NK tulpenkeuren meedoen in Lisse heel veel succes toe.

Het keuringscomité
www.tulpenbeoordeling.nl

Wervershoof-4e_tulpenkeuringWervershoof - week 4

Lastige 4e keuring vanwege de krakers

Afgelopen vrijdag zouden we gaan keuren maar de storm/code rood gooide roet in het eten. We hebben deze keuring verschoven naar de zaterdagmiddag. Hierdoor hadden we wel wat minder bezoekers dan gebruikelijk maar gelukkig konden de meeste evengoed komen.

Deze keuring was moeilijk vanwege de krakers. Hierdoor waren de strafpunten iets hoger, maar ook bij hoge scores is er een winnaar. Zo bleef in de A groep Ronald Mes zijn broer Hans en Bert Kuin voor en werd Brent Hoff 1e in de B groep. Bij de junioren was Lars Mes degene die het beste scoorde.

De soorten die gekeurd werden waren; Richarda, Rambo, Pretty Princess, Sweet Telle, Anita Witzier, Update, Seadov Parrot, Ans Markus, Shooting Star en San Estaban.

 

De uitslag van de 4e keuring is als volgt:

  A-groep    
 1 Ronald Mes 18 strafpunten
 2 Hans Mes 18,5 strafpunten
 2 Bert Kuin 18,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Brent Hoff 22,5 strafpunten
 2 Ted Karsten 24,5 strafpunten
 3 Maurits Koeman 26,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Lars Mes 18 strafpunten
 2 Anna Kreuk 20,5 strafpunten
 3 Sjors Mes 22 strafpunten

 

Komende vrijdag 25 februari is het al weer tijd voor de 5e en laatste keuring van dit seizoen. Tot dan.


foto 3e tulpenkeuring-1Wervershoof - week 3

De familie Hoff maakt de dienst uit tijdens de 3e keuring

Afgelopen vrijdag was alweer de derde tulpenkeuring van dit jaar. Dit keer was het duidelijk de familie Hoff die de klok sloeg. Keesjan en Maths werden respectievelijk eerste en tweede in de A-groep. En Brent Hoff werd, net als bij de eerste keuring, winnaar in de B-groep. Bij de junioren won Fien Mes met 15,5 strafpunten. Hierdoor hield ze net Judith Bakker voor zich.

De soorten die dit keer gekeurd werden, waren: Pink Ardour, Renegade, Memphis, Esta Bonita, Buckingham, Shell, Capri dream, Canyon, Nicolai Rirogov en Stong Gold.

De uitslag van de 3e keuring is als volgt:

  A-groep    
 1 Keesjan Hoff 13,5 strafpunten
 2 Maths Hoff 15 strafpunten
 3 Ronald Mes 15,5 strafpunten
 3 Menno Kuin 15,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Brent Hoff 16 strafpunten
 2 Maurits Koeman 16,5 strafpunten
 3 Ted Karsten 18 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Fien Mes 15,5  strafpunten
 2 Judith Bakker 16 strafpunten
 3 Lars Mes 17,5 strafpunten
 3 Esther Bakker 17,5 strafpunten

 

Komende vrijdag 18 februari vindt de vierde beoordelingswedstrijd plaats, wederom met verplichte inschrijving en tijdsloten. Tot dan.


Tulpenkeuren-Wervershoof-2e-keuring-2022Wervershoof - week 2

Adam Pyta weet ook de tweede keuring te winnen.

Na de goede start van vorige week vond afgelopen vrijdag de tweede keuring van 2022 plaats.
De diverse keurders mochten zich wederom storten op tien nieuwe potten met tulpen. De potten die gekeurd werden, waren onder andere Crossfire, Pioneer, Movano, El Dorado, Replay, Purple sensation, Fortress, Pulitzer en Flaming Prince.

Bij de A-groep was het net als vorige week Pyta die nipt wist te winnen. Hij hield Dave Boots en Mark Ruiter achter zich. Bij de B groep won Pieter Baas afgetekend. Hij hield hiermee de winnaar van vorige week, Brent Hoff, ruim achter zich. Lars Mes, die vorige week tweede werd, haalde bij de junioren de overwinning binnen. Anna Kreuk werd netjes tweede en Fleur Mes wist de derde plaats te bemachtigen.

De uitslag van de 2e keuring is als volgt:

  A-groep    
 1 Adam Pyta 10,5 strafpunten
 2 Dave Boots  11 strafpunten
 2 Mark Ruiter  11 strafpunten
       
  B-groep    
 1 Pieter Baas 12,5 strafpunten
 2 Brent Hoff 14,5 strafpunten
 3 Marco Hoff 22,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Lars Mes 12,5 strafpunten
 2 Anna Kreuk 14,5 strafpunten
 3 Fleur Mes 18 strafpunten

 

Komende vrijdag 11 februari vindt de derde beoordelingswedstrijd plaats, wederom met verplichte inschrijving en tijdsloten.
Tevens is er na het keuren nog gelegenheid om mee te doen met de soortenkennis. Er moeten dan veertig soorten worden voorzien van de juiste naam.

 


Tulpenkeuring-Weervershoof-week-1Wervershoof - week 1

Tulpenkeuring van start met gedeelde overwinning Mes en Pyta

Na één jaar zonder tulpenkeuren mochten we toch nog, op de valreep, van start met het tulpenkeuren. Dit jaar niet in de vertrouwde Schoof, maar bij de Proeftuin (Vertify) in Zwaagdijk-Oost om zo voldoende afstand te kunnen houden tijdens het keuren. Ook de deelnemers van Stede Broec waren hierbij aanwezig.

Meedoen aan de tulpenkeuring kan alleen op inschrijving. Ten behoeve van een goede spreiding, word je ingedeeld in een bepaald tijdslot. Vanwege bovenstaande is er dit jaar geen C-groep. 

De potten die gekeurd mochten worden, waren onder andere Antarctica Fire, Mary Jo, Aomori, Red Stone, Bingo, Athena, Antarctica, Spryng Sunrise, Lobke.

In de A-groep was er een gedeelte eerste plaats voor Adam Pyta en Hans Mes. Voorheen betekende dat tossen voor de taart. Echter, de laatste jaren wordt de extra taart door A.J.J. Langedijk beschikbaar gesteld. Hiervoor onze dank.

De prestatie van Paul Bakker, eveneens uit de A-groep, sprong ook in het oog. Hij beoordeelde alle poten goed. Dit zorgde uiteraard ook voor een goede klassering.

In de B-groep was Brent Hoff duidelijk de beste en bij de junioren was Rosanne Haakman de winnaar. Zij wist de ‘Messen’ net voor zich te houden.

De uitslag van de 1e keuring is als volgt:

  A-groep    
 1 Adam Pyta 14 strafpunten
 1 Hans Mes 14 strafpunten
 3 Paul Bakker 16,5 strafpunten
 3 John Verlaat 16,5 strafpunten
 3 Otto Mes 16,5 strafpunten
       
  B-groep    
 1  Brent Hoff  16,5 strafpunten
 2  Maurits Koeman  19,5 strafpunten
 3  Pieter Baas  20,5 strafpunten
       
  Junioren     
 1 Rosanne Haakman 15,5 strafpunten
 2 Sjors Mes 15,5 strafpunten
 3 Lars Mes 17 strafpunten

 

Komende vrijdag 4 februari vindt de tweede beoordelingswedstrijd plaats, wederom met verplichte inschrijving en tijdsloten.

 


Nederlands Kampioenschap

Keukenhof
In 2022 weer NK tulpenkeuren!

Datum: vrijdag 25 maart 2022


NK-Tulpenkeuren-2022NK Tulpenkeuren 2022

 

Na 2 jaar lijkt het weer mogelijk het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren te houden, traditiegetrouw bij Keukenhof.
Directeur Bart Siemerink verwoorde de afgelopen jaren als volgt: “twee seizoenen konden bezoekers online van de bloemenpracht genieten. Maar dan mis je natuurlijk de geuren en de echte beleving van ons park: de lente, buiten in de natuur in een overweldigende kleurenzee.” En dat is ook met tulpenkeuren: het is een beleving!

 

Wij zijn blij dat we het Nederlands Kampioenschap weer mogen plannen, ditmaal op vrijdag 25 maart. 

 
 

Al vele jaren worden er in verschillende regio’s in ons land zogenaamde tulpenkeuringen georganiseerd. De beste deelnemers en deelneemsters kunnen uiteindelijk meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Het tulpen keuren is niet alleen een activiteit op zich, maar zorgt er tevens voor dat er tijdens de bijeenkomsten met elkaar van gedachten kan worden gewisseld (netwerken) en dat er nevenactiviteiten kunnen worden bezocht. Zo worden er hier en daar bedrijfsbezoeken aan het keuren verbonden of worden er interessante lezingen georganiseerd. Voldoende redenen derhalve om huis en haard te verlaten en aan de keuringen deel te nemen.

De organisatie van de regionale keuringen is in handen van regionale organisaties, die alle vertegenwoordigers hebben in de Raad van Advies van de Stichting NK Tulpen Keuren . De Stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen keuren faciliteert de regionale activiteiten en organiseert het Nederlands Kampioenschap.

Bovenstaande regio’s houden hun keuringen in januari, februari en maart. Daarnaast is de stichting betrokken bij een keuring tijdens tijdens de Lenteflora in Lisse.

 NK tulpenkeuren 2016  1 april Keukenhof

25 jaar kampioenen

Nieuws: