Nieuws

zaterdag, 16 april, 2016

Bezoekerskeurig in keukenhof


Tulpenkeuren in Keukenhof.

Sommige bezoekers kennen de kneepjes van het vak.

Tijdens de dagen rondom het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren eind maart, begin april 2016, konden de bezoekers aan Keukenhof ook ondervinden wat dat tulpen keuren eigenlijk is.

 

Zij werden daarbij aangemoedigd door leerlingen van het Fioretti College uit Lisse en het Clusius College uit Heerhugowaard. Hulde aan deze studenten voor de wijze waarop zij veel bezoekers in Frans, Duits Engels en Nederlands aanspraken en degenen, die wel mee wilden doen naar de keuringstafels brachten. Uiteindelijk deden 54 nationaliteiten, waaronder veel Nederlanders, mee en werden er meer dan 1000 “wedstrijdformulieren” ingeleverd. Er dienden door de deelnemers en deelneemsters een aantal soorten tulpen beoordeeld te worden. Te denken valt aan Leo Visser, Voque, Reputation, Esmee, Worlds Favourite, Conqueror en Voyager. Per tafel moesten 3 potten tulpen beoordeeld worden en wel op 4 onderdelen. Dat betrof de poot, de bladstand, de bloem op diverse onderdelen en de algemene stand van de tulpen op de betreffende pot. Vooraf had een deskundige jury die onderdelen al bekeken en van cijfers voorzien. De deelnemers/sters moesten proberen die jury cijfers zo dicht mogelijk te benaderen. Er bleken zich uiteindelijk 4 kampioenen te manifesteren. Het zijn:

1. G.W. Kleykers, Swifterbant
2. B. Witlox, Hillegom
3. E. den Boer, Vleuten
4. L. de Letter, Hulst.

Goede resultaten werden ook geboekt door S. van Alphen uit Boekel, Kay Mullina uit de USA, T van Bokhoven uit Helmond, Cristane Neuschäfer uit Duitsland , Mariette Uprichard uit de United Kingdom en M. Stam uit Son. Helaas vielen zij net buiten de prijzen.
De prijswinnaars zijn inmiddels geïnformeerd over het geboekte resultaat. In oktober zullen zij een bloembollenpakket ontvangen.

 

foto Maaike Burger

Nieuws: