Nieuws

vrijdag, 30 maart, 2018

Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren 2018 Uitslag


Op donderdag 29 maart 2018 was het weer zo ver. Het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren werd voor de 27ste keer georganiseerd en niet op de gebruikelijke vrijdag. Dit vanwege Goede Vrijdag die op de 30ste viel. Niemand kon bevroeden wat er die bijeenkomst nog allemaal stond te gebeuren.

Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren 2018

Een bizar einde aan de 27ste wedstrijd.

Op donderdag 29 maart 2018 was het weer zo ver. Het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren werd voor de 27ste keer georganiseerd en niet op de gebruikelijke vrijdag. Dit vanwege Goede Vrijdag die op de 30ste viel. Niemand kon bevroeden wat er die bijeenkomst nog allemaal stond te gebeuren.

De start was veelbelovend met de welkoms woorden van voorzitter Gerard van Dijk. Deze meldde dat vandaag het 1ste lustrum van het kampioenschap op Keukenhof een feit was, Keukenhof een prachtige ambiance waar het goed strijden is. Spreker memoreerde de wedstrijden tijdens de vakdagen van Zwaagdijk en de 3 Ban Flora alwaar wild-cards te verdienen waren. Het bestuur mocht er 2 uitreiken aan winnaar Maths Boots en de aldaar laagscorende Joep Boon. Spreker ging vervolgens in op de bezoekerskeuring in Keukenhof die vandaag de laatste dag betrof. Nu al is bekend dat ruim 1200 gasten van Keukenhof enthousiast hebben gekeurd. De bewondering voor het Nederlands Kampioenschap groeide bij die deelnemers. Tot slot vroeg Van Dijk zich af wie zich dit jaar kampioen zou mogen noemen en stelde vast dat er volop spanning te verwachten is. Dat bleek die avond ook daadwerkelijk een feit.

Van Dijk introduceerde vervolgens een vakgenoot pur sang, een kweker die ook bekend werd als keurder, betrokken bestuurder bij de Hortus Bulborum en commissaris van de Raad van Bestuur van Keukenhof, Piet Apeldoorn.

Apeldoorn meldde getuige te zijn geweest van de bezoekerskeuring  bij Keukenhof en prees de aanwezige leerlingen van het Fioretti College uit Lisse. Vol enthousiasme benaderden zij de bezoekers om aan de keuring deel te nemen. Spreker stelde vast dat er geen andere plek op de wereld is dan zijn Keukenhof en memoreerde de meer dan 1 miljoen bezoekers.  Ook blijkt er veel belangstelling uit het vak en vooral ook bij de jongeren. Er is dan ook vertrouwen in de toekomst. Wel zal de consument serieus genomen moeten worden, waarbij de geshowde kwaliteit gelijk moet zijn aan de echte kwaliteit. De sector zal bovendien naar een duurzame teelt moeten overstappen. De voorzitter van de Hortus Bulborum kon het natuurlijk niet nalaten ook over zijn tuin te praten. 2700 soorten tulpen zijn er te bewonderen en veel van dat sortiment is en wordt als basis gebruikt voor het huidige sortiment. De deelnemers aan het NK werden vervolgens veel succes gewenst. Op dat moment was er nog niet zo veel aan de hand. Terwijl groep 1 aan de wedstrijd  deelnam, kon groep 2 haar kennis showen rondom een sortiment tulpen, waarvan de naam moest worden geraden. Wie alle namen goed had en het woord ”Kampioen tulpen keuren” kon maken, maakte kans op een prijs. De deelnemers uit groep 1 mochten dat na hun wedstrijd ook proberen.

Inmiddels vorderde de wedstrijd gestaag. Gekeurd moesten worden Outfit, Indiana Crispa, Curry, 98-2-43 Dubbel, Bodybuilder, Unique de France, Seadov Parrot, Red Stone, Baby Blue pot en Guus Papendrecht. In de barrage diende ook een oordeel gegeven te worden over Hotspot, Negligé crispa en 98-2-7 Dubbel wit.

De jury oordeelde als onderstaand.

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 1 Outfit 7 7,5 6,5 7,5
 2 Indiana Crispa 7 7 7,5 7
 3 Curry 8,5 6 6,5 6
 4 98-2-43 Dubbel 6 7 6,5 6,5
 5 Bodybuilder 5 7,5 7,5 7
 6 Unique de France 7,5 7 6 7,5
 7 Seadov Parrot 6,5 7 5,5 6,5
 8 Red Stone 7,5 7 7,5 6,5
 9 Baby Blue pot 7 7,5 7 7,5
 10 Guus Papendrecht 4 7 6,5 5,5

 
Barrage

nr Cultivar poot blad bloem stand geheel
 11  Hotspot 8 6 7,5 7
 12 Negligé crispa 7 7,5 6,5 7,5
 13 98-2-7 Dubbel wit 6,5 6 7 6


Direct na het diner nam voorzitter van Dijk de vloer om tot de prijsuitreiking over te gaan.

Onmiddellijk na de prijsuitreiking bij de jongeren bleek er een fout door het secretariaat te zijn gemaakt. Bram Klaver uit de regio Anna Paulowna/Breezand was ten onrechte ingedeeld bij de senioren, terwijl hij op 1 januari 2018 nog 17 jaar was en dus volgens de reglementen als jongere mee mocht doen. Omdat hij ook het minst aantal strafpunten bij de jongeren had gescoord, werd hij alsnog 1ste bij de jongeren.
Knap 2de werd uiteindelijk Gijs Klaver uit de regio Niedorp en 3de werd Sam Hopman uit Kennemerland.

De pijn was daarmede nog niet uit de lucht. Nadat John Verlaat uit de regio Wervershoof bij de senioren die avond tot kampioen bij de senioren en tot Nederlands Kampioen was gekroond, bleek een dag later dat hij door een gemaakte fout in het berekeningssysteem, waarmede de uitslag kan worden bepaald, met een halve punt verschil niet op de eerste maar op de tweede plaats was uitgekomen. De Nederlands Kampioen Tulpen Keuren 2018 werd uiteindelijk Mattie Obdam uit de regio Wervershoof.

De uitslag luidt;

Nederlands Kampioen 2018:
Mattie Obdam, Venhuizen

Nederlands Kampioen Junioren 2018:
1 Bram Klaver, Anna Paulowna
2 Gijs Klaver, Wieringerwaard
3 Sam Hopman, Egmond Binnen

Nederlands Kampioen Senioren 2018:
1 Mattie Obdam, Venhuizen
2 John Verlaat, Wervershoof
3 Menno Kuin, Andijk

Beste groep 2018:
1 Wervershoof
2 Anna Paulowna/ Breezand
3 Stede Broec

 


Sponsoren bedankt!

Het bestuur van de stichting Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren wil langs deze weg alle sponsoren van zowel de regionale keuringen als het Nederlands Kampioenschap hartelijk dankzeggen voor hun bijdrage. Uit de reacties die wij van de deelnemers en deelneemsters hebben mogen ontvangen, is gebleken hoe de organisatie en realisatie van de wedstrijden door velen bijzonder worden gewaardeerd.

Naast deze keuringen konden bezoekers op 2 locaties zelf proberen een keuring te verrichten.
Zij hebben middels ter plekke geplaatste banners, tevens kennis kunnen nemen van de bedrijven en organisaties die een en ander hebben mogelijk gemaakt.

Tijdens de bezoekerskeuring in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof hebben ruim 1200 personen met meer dan 60  nationaliteiten aan een keuring mee gedaan. De reacties waren fantastisch.

Hoofdsponsor: 

 

 

 


Sponsoren:

Tulpenkeuren_Flora_Holland NK Tulpen keuren Flynth Greenity  
agrarische verzekeringen agriver NK Tulpen Olof Schuur Pluslive/recklame/marketing  Zie hieronder voor een impressie van NK Tulpen keuren 2018:

{Gallery dir='Alles2018'}

Foto's gemaakt door René Faas

Nieuws: